Vetrnice

Navodila za izdelavo vetrnice.

Vetrnice – ob pogledu na vetrnice se najbrž marsikdo najprej spomni radoživih otroških dni, trenutkov, ko zapiha veter in z vetrnico v roki tekaš po travnikih do prvega gozda in nazaj, ob žitnem polju utrgaš mak ali dva ter si potem razočaran, ker prehitro oveni.

 

 

Spomnimo se vetrnic, ki smo jih pritrdili nekam na vrt in jih opazovali, kako se vrtinčijo v vetru, dokler nam jih premočan veter na našo nejevoljo ni raztrgal in uničil.

Drugi pa ob pogledu nanje pomislijo na vetrne elektrarne, na nizozemske mline na veter, letalske propelerje …

 

 

Vetrnice so čudovite igrače, ki jih iz različnih materialov z lahkoto izdelamo sami in z njimi okrasimo dom, teraso ali vrt, z manjšimi pa mizico za piknik.

 

 

 

Za izdelavo vetrnice potrebujete

barvni kolaž papir
ovojni papir
barvno lepenko (majhen košček)
palice (uporabite lahko tudi paličice za ražnjiče) ali slamice ali barvice ali kuhalnica
žebljičke ali bucike
lepilo (za papir)
škarje
ravnilo
svinčnik

 

 

Potek izdelave

Na barvni kolaž papir (ali potiskan ovojni papir) narišite kvadrat in ga izrežite – za vetrnico srednje velikosti bodo povsem ustrezne mere 14 x 14 centimetrov.

 

 

Na kvadrat s pomočjo ravnila narišite dijagonali. Če ne želite, da bi se na papirju poznale sledi svinčnika, se temu izognete tako, da papir preprosto prepognete, da oblikujete trikotnik in rob učvrstite. Kvadrat nato razprete, prepognete v drugo smer in ponovno poudarite rob (pomagate si lahko tudi z ravnilom). Na kvadrat narišite diagonali. Sedaj od sredine kvadrata odmerite na vseh štirih premicah 1,5 centimetra. To je točka, do katere zarežite s škarjami.

 

 

 

 

Pripravite si majhen košček plutovine (zamašek) ali gume. Iz barvne lepenke izrežite majhen krogec (uporabite lahko škarje z valovitim rezom) in ga na sredini preluknjajte.

Sedaj zavihajte krajce kvadrata proti sredini, nanjo položite krogec iz lepenke in vse skupaj prebodite z žebljičkom.

 

 

Na zadnji strani vetrnice na žebljiček nataknite košček plute ali gume, nato pa pritrdite vetrnico na palico.

 

 

Vam je uspelo? Preprosto, kajne? Vetrnice bodo otrokom služile za zabavo, vi pa jih lahko uporabite za lično dekoracijo. Okrasite lahko denimo cvetje na okenski polici, ali pa z njimi dekorirate rojstnodnevno zabavo na prostem. Odlična ideja za otroško zabavo so tudi vetrnice na slamici.

 

Lahko jih postavite po vrtu in uživate ob vretnju.

 

 

Izvedba: Vesna Vogrin, Suzana Šlebir

Fotografira: Klemen Brumec