Toaletna torbica – darilo za punčko

Ženske nimamo nikoli preveč torbic, tako bo ročno izdelana torbica izvrstno darilo za punce, punčke, hčere, sestre in prijateljice. Uporabno toaletno torbico sešijte kar sami.

 

 

Za izdelavo toaletne torbice potrebujemo:

 

 

 

  • košček blaga za zunanjost in košček za notranjost torbice,
  • zadrgo dolžine 20 cm (odvisno, kako široko torbico želimo izdelati)
  • sukanec,
  • škarje,
  • svinčnik in ravnilo,
  • šivalni stroj ali spretne roke.

 

Iz blaga izrežemo štiri enake kose velikosti 20 x 16 cm, dva kosa blaga za zunanjost in dva za podlogo.

 

 

Najprej na mizo položimo blago za zunanji del tako, da prava stran gleda navzgor. Nato na rob daljše stranice položimo zadrgo, ki naj bo obrnjena navzdol, čez pa položimo blago za podlogo torbice, ki naj bo s pravo stranjo obrnjeno navznoter. Začetek zadrge nastavimo točno na rob blaga, zadnji konec zadrge pa mora biti obvezno daljši od njegove dolžine.

 

 

 

Preden vse skupaj po robu zašijemo, z buckami pripnemo vse tri kose, da se med šivanjem ne bodo premikali. Meni je lažje, če zadrgo prej odpnem, da se med šivanjem s strojem kovinski deli ne bi zatikali.

 

 

 

Uporabila sem iglo za šivanje zadrg. Šivamo z navadnim šivom, vendar ne po celotni dolžini; nekaj centimetrov pred koncem odmaknemo zadrgo navznoter, da jo izvzamemo iz šivanja, zašivjemo do konca.

 

Blago obrnemo in prepogib učvrstimo z likalnikom.

 

 

Postopek ponovimo še na drugi strani zadrge, pri čemer pazimo, da blago pravilno postavimo.

 

 

Ko zaključimo, dobimo tole:

 

 

V naslednjem koraku blago prepognemo tako, da položimo oba zunanja dela skupaj, blago za podlogo pa skupaj. Pravilni lici blaga gledata navznoter.

 

 

Pomagamo si z buckami.  Obliko po celotnem obsegu zašijemo skupaj, pri tem pa pazimo, da med šivanjem izvzamemo zadnji daljši del zadrge, ki ga spodvijemo navznoter. Pred tem obvezno odpnemo zadrgo vsaj do polovice!

 

Na sredini daljše stranice tkanine notranjosti pustimo odprtino (dolžine pribl. 5 cm), skozi katero bomo blago obrnili.

 

 

Zdaj je treba torbici dodati obliko. Vzamemo en vogal in ga sploščimo tako, kot kaže slika (pri tem pazimo, da položimo šive na sredini skupaj). S kotnim ravnilom določimo, kolikšno dolžino bomo izvzeli od kota proti notranjosti oz. kolikšna bo širina končne torbice.

 

 

 

Odločila sem se za 3 cm, na tej dolžini pod pravim kotom zarišemo linijo, ki jo tudi zašijemo.

 

 

Odvečno blago odrežemo stran.  Postopek ponovimo še na preostalih treh vogalih.

 

 

Nato skozi odprtino obrnemo blago na pravo stran in luknjo na robu čimbolj diskretno zašijemo.

 

Torbica je že dobila svojo obliko.  Da se podloga ne bi zatikala v zadrgo, robove vzdolž zadrge obšijemo po celotnem obodu. Zadnji daljši konec zadrge seveda izvzamemo.

 

Zdaj nam preostane le, da skrijemo konec zadrge. Če je vaš konec zadrge precej daljši, jo odrežete toliko, da vam je ostane največ 5 cm.

 

 

Nato izrežemo manjši košček blaga, s katerim bomo zaključili konec zadrge, in ga zapognemo tako, kot kaže slika, da blago hkrati še zarobimo.

 

 

Dobljeno kvadratno obliko po obsegu zašijemo.

 

 

Toaletna torbica je končana!

 

Odločila sem se, da jo še dodatno okrasim in nanjo našijem mehak srček iz enakega blaga kot notranjost torbice, ki mi je še ostal.

Izdelava polnjenega srčka je enostavna:

 

Iz blaga izrežemo dva enaka srčka, ju postavimo skupaj tako, da pravi strani blaga gledata navznoter, in ju po robu sešijemo skupaj.

 

Po celotnem robu naredimo zareze, kot so na sliki, da se blago, ko bo obrnjeno navznoter, ne bo gubalo in deformiralo oblike. Na sredini enega srčka izrežemo majhno ravno odprtino za obračanje blaga na pravo stran.

Srček obrnemo in ga napolnimo z odpadnimi koščki blaga, ki so nam ostali od izdelave torbice. Če jih je premalo, narežemo še nekaj novih ali pa uporabimo vato.

 

Ko je srček dovolj napolnjen, moramo le še zašiti odprtino. Zadnjo stran srčka zakrpamo s skritimi šivi, ga našijemo na torbico, in že jo lahko zavijemo kot darilo!

 

 

Že z izbiro materiala, barve in velikosti lahko vnaprej določimo, komu bo namenjena.

 

 

Primerna je za vsakogar, tale ljubka pisana s srčkom pa je čudovito darilo za majhne punčke, ki bodo vanjo lahko spravljale punčke, nakit, oblekice, barvice ali druge manjše igrače.

Tjaša Brajdih, unikatiasha