Pult iz starega lesa in epoksi smole

Epoksi smole so izredno vsestranski material, tokrat si bomo ogledali, kako je nastal točilni pult.

Epoksi smole so material, pri katerem šele odkrivamo različne načine uporabe. Sestavljene so iz več sestavin, ki jih je potrebno zmešati tik pred uporabo in nanesti na podlago, kjer se reakcija dokonča po nekaj urah. Lani smo sledili nastajanju točilnega pulta za Gostilno Suban, ki smo jo predstavili v tem prispevku. Izdelava novega pulta je predvidevala uporabo starega lesa, ki so ga mizarji pridobili iz podrtega kozolca, in nekaj kovinskih plošč iz nekdanjega kamnoloma. Stari les je sicer lep in očarljiv material, vendar zahteven za vzdrževanje, zato se je Dejan Gruden odločil, da ga bo prelil s prozorno epoksi smolo.

pult_iz_epoksi_smole

Epoksi smole je na splošno potrebno nanašati večkrat, ponavadi po en nanos dnevno. V primeru, da nanašamo zelo debele sloje smole, je potrebno na to opozoriti prodajalca ob naročilu, da priskrbi primeren material z ustreznimi primesmi.

pult_iz_epoksi_smole

Za omenjeni točilni pult je mizar okoli lesa izdelal še kovinski okvir, ki je daje pultu industrijski pridih in je tudi olajšal delo pri nanašanju epoksi smol.

pult_iz_epoksi_smole

Epoksi smola je tako prepojila ves les in dosegla vse špranje in napolnila nepravilne oblike. Stari razpokani les je tako povezala v zelo trdno enotno telo.

pult_iz_epoksi_smole

Epoksi smole so z leti, zaradi vpliva svetlobe, nagnjene k porumenelosti, zato jim je Dejan dodal nekaj modrega pigmenta, da bi rumena barva bila manj očitna.

pult_iz_epoksi_smole

pult_iz_epoksi_smole

Po nekaj dneh je les popolnoma prepojen s smolo.

pult_iz_epoksi_smole

Po izgledu je zelo podobna vodi.

pult_iz_epoksi_smole

V masi so nastali tudi zračni mehurčki, ki jih je bilo potrebno delno sproti odstranjevati.

pult_iz_epoksi_smole

Točilni pult je skoraj gotov, potreben je le še zaključni zaščitni nanos, ki ga bo varoval pred obrabo. Če bi bilo potrebno, bi ga bilo mogoče obnoviti z enim samim nanosom z valjčkom.

pult_iz_epoksi_smole

Pult je bil vgrajen v točilnico v gostilni Suban. Prozorno smolo osvetljujejo luči, ki so vgrajene tako pod pultom kot nad njim. Svetlobni učinek privablja poglede obiskovalcev in vzbuja njihovo radovednost. Kontrast med starim lesom, kovino in prozorno maso ustvarja zanimiv kontrast, ki se lepo podaja celotnemu prostoru v vintage slogu.

pult_iz_epoksi_smole

Pod pult so bile nameščene kovinske plošče, na katerih se še poznajo odtisi vozil iz kamnoloma.

pult_iz_epoksi_smole

Izvedba dela z epoksi smolo: Dejan Gruden
Kraj: Gostilna Suban, Trnovca (Trst)
Leto izvedbe: 2015
Epoksi smola: Rezina
Mizarska dela: Lesnina Bor, Nabrežina
Foto: JS
Projekt je predstavljen v albumu na aplikaciji Steller