Gumbi – ustvarjajmo venček

Različni gumbi so čudovit ustvarjalni element.

Letos bomo ustvarjali pod motom – reciklirajmo in na nov način uporabimo predmete, ki so že pozabljeni ali dolgo časa neuporabljeni! Še nedavno smo z nasmeškom na ustnicah in z zamahom roke zavračali varčnost naših babic. Včasih se ni zavrglo ničesar, kar je še imelo uporabno vrednost. Se morda še spomnite ali pa vam je kdo pripovedoval, da so vedno odstranile gumbe z oblačil, ki se jih ni dalo več nositi? Gumbi različnih oblik in barv so čakali v škatlici, da bodo nekoč spet krasili jopico ali plašč.

Danes je gumbov povsod dovolj. V trgovinah s pripomočki za ustvarjanje se dobijo dekorativni gumbi, lahko pa jih iz mase za ustvarjanje oblikujete in pobarvate sami.

Lepi in zanimivi gumbi ne sodijo samo na plašče, jopice in srajčke. Danes jim bomo namenili povsem novo vlogo – krasili bodo adventni venček!

Potrebujemo:

  • osnovo za venčke
  • debelo vrv
  • gumbe (različnih velikosti in oblik)
  • okrasni trak

Osnovo za venčke smo najprej ovili z debelo vrvjo. Namesto vrvi lahko uporabite okrasne trakove, staro blago, časopisni papir ali mah.

 

Gumbi - ustvarjajmo venček

 

Nanjo smo nato z vročim lepilom pritrdili gumbe. Izbrali smo večje gumbe, manjše smo pustili za druge ustvarjalne ideje.

 

Gumbi - ustvarjajmo venček

 

Odločili smo se za dve vodilni barvi, rdečo in modro ter naredili dva barvno različna venčka za na vrata.

 

Gumbi - ustvarjajmo venček

 

Modrim gumbom smo dodali še gumbe z rjavim podtonom.

 

Gumbi - ustvarjajmo venček

 

Zavežemo še trak in takole izgleda naš modri venček. Ali ni lep?

 

Gumbi - ustvarjajmo venček

 

Najbolj klasična božično novoletna barva je seveda rdeča – na našem venčku smo poskušali z vnosom rjavih in oranžnih podtonov dopolniti in omiliti izrazito rdečo barvo.

 

Gumbi - ustvarjajmo venček

To je bil naš tokratni predlog za uporabo starih ali novih gumbov. Ker se gumbi razlikujejo po obliki, barvah in materialu,  se lahko z njimi poigravamo na različne načine. Lahko jih lepimo, z njimi tiskamo, jih šivamo, sestavljamo slike…Poskusite!

Pa še vprašanje za konec. Boste zdaj tudi ve shranile gumbe z oblačil, ki jih mislite zavreči?