Pogrinjek s solnico

Solnica, sveče in zelenjava, pardon rože iz vrta sestavljajo pogrinjek narejen na hitro. Vsakdanje stvari pa vseeno lahko sestavimo fantastičen pogrinjek.

Odkar fotografiram za Dom in stil, pozorneje spremljam tudi prispevke drugih sodelavcev, posebno pa so mojo pozornost pritegnili pogrinjki, ki jih pripravlja Mateja. Konec marca, prav na dan, ko razviti narodi praznujejo oploditev orjaške norveške hruške (in ki se ujema z najino obletnico, odkar me prenaša), sem se odločil, da tudi jaz presenetim ljubo  s pogrinjkom.

Pisal sem Mateji in ji razložil situacijo ter razodel vsebino domačih predalov, ona pa mi je dala nekaj namigov, kako bi se stvari lahko lotil. Par stvari sem sicer moral še dokupiti, vendar so bili stroški minimalni (in je tako več evrov ostalo za kulinarične dobrote). Aja, da razložim še naslov: kupila je nove posodice za sol in poper, ki pa so še stale v omari in čakale, da jih nekdo napolni. Vemo pa, da je  marsikatera stvar videti še bolje, ko jo razstavimo (že ko sem bil majhen, je bila stara dedkova ura vedno zanimivejša od znotraj), zato je stekleni del solnice postal vaza, gornji del pa … okrasni element? No, tisti moment se mi je zdelo kul. =) Mateja je rekla, naj dam zraven še svečo (romantiš deluks!), ni pa vedela, da študenti res nimamo svečnikov (kar bova popravila ob prvi priliki), zato se je bilo treba znajti in sem namesto svečnika uporabil tisti modelček za izdelavo mafinov. Če svečo spravite še v vegetarijansko under cover preobleko, vse skupaj izpade precej fino. V beta verziji sem dal poleg sveče neko posušeno okrasno travo, ampak to ni bila najboljša ideja, zato raje dajte  kaj zelenega, recimo evkaliptuse, anemone in ranunkule. In ja, tudi jaz sem za to zelenjavo slišal prvič, ampak je pač rastlo na vrtu in v časovni stiski se ne ubadaš preveč s poimenovanjem. (P.s.: Sedaj imava tudi nov prt. Preklemanska suha trava.)

Da pa ne bom preveč dolgovezil, si raje preberite navodila, ki mi jih je napisala Mateja.
Potrebujemo:
– blago,
– transfer papir za tekstil,
– okrasne trakce,
– kovinska očesca,
– škarje.

Sestavimo jedilnik, ga natipkamo in natisnemo na transfer papir. Odrežemo kos svetlejšega blaga in nanj polikamo motiv (po navodilih, ki jih najdemo na zavitku transfer papirja). Obrežemo, položimo na večji kos vzorčastega blaga in naredimo luknjici za očesca. Vstavimo kovinska očesca in obrežemo odvečno blago. Z okrasno vrvico naš jedilnik zavežemo na prtiček iz blaga.

 

Sveča:

Potrebujemo:
– višjo svečo,
– posodico za kolačke (ali kakšno drugo posodico, kamor bomo dali svečo, da zaščitimo podlago  pred tekočim voskom)
– vrvico,
– blago, transfer papir, kovinska očesca,
– evkaliptus,
– seksi solnico.

Natisnemo posvetilo, verz, kakšno lepo besedo na transfer papir in po zgornjih navodilih izdelamo etiketo. S kosom vrvice privežemo evkaliptus in obesek na svečo. Taka sveča bo prijetno in osvežujoče dišala.

In to je nekako to.  Kolateralna škoda sta bila en prt in en prst (zdaj veste, zakaj se izogibam likalniku), zato svetujem tudi kanček previdnosti. Ampak ko vendarle  sestavite skupaj takle pogrinjek, se vam bodo zagotovo odprle čakre, zjasnila se vam bodo vremena, planeti se bodo uskladili samo za vas in v drugi dekadi popoldneva vam bo začelo kruliti po želodcu. Aja, wait, ni več prvi april? Okej, potem pa mogoče ne vse to, ampak zagotovo boste razveselili svojo bližnjo (ona pa bo potem vas). To je pa tudi nekaj, kajne?

pogrinjek pripravila MatejaD

pisal KlemenB