Papirnati srček – razveselite svojo simpatijo za valentinovo

Drobna pozornost, srček iz papirja, je prijetna popestritev odnosov med prijatelji in zaljubljenci.

Papirnat srček, izdelan v tehniki origami, je zelo preprosta in poceni rešitev za dekoracijo vašega doma ali lepo presenečenje z ljubezenskim posvetilom za vašo ljubljeno osebo, za vsak dan ali ob posebni priložnosti, kot je valentinovo.

 

 

Za izdelavo srčka v velikosti približno 8 x 8 cm potrebujete le polovičko navadnega lista formata A4 katerekoli barve.

 

Najprej list prepognemo in ga razpremo pod kotom 45 stopinj z obeh strani, kot kažeta fotografiji. Postopek ponovimo še na drugi strani lista, da dobimo na vsaki strani prepognjeni črti v obliki križa.

 

 

Papir obrnemo na drugo stran. Na vsaki strani lista naredimo prepogib na stičišču ‘križa’ in ga razpremo. Nato papir na obeh koncih spodvijemo tako, kot kaže slika, da dobimo obliko trikotnika (brez skrbi, zaradi prej izdelanih prepogibov se bo papir z lahkoto prepognil v prikazano obliko).

 

Dobljeno obliko prepognemo na pol, od desne proti levi. Na desni strani prepognemo oba roba proti sredini do točke, kjer se konča leva trikotna oblika, da dobimo dva manjša trikotnika. Celotno desno stran še enkrat prepognemo v levo. Razpremo jo nazaj, le da tokrat hkrati primemo še eno plast papirja z leve, da dobimo kvadratno obliko, z odprtimi zavihki po sredini.

 

Vse štiri zavihke na sredini zapognemo tako, kot kaže slika.

 

Nato na vsakem izmed štirih nastalih kvadratkov zapognemo zavihka proti sredini in ju razpremo tako, kot kaže slika, da dobimo obliko ‘rožice’.

Zdaj papir obrnemo na zadnjo stran in vrhnjo polovico zapognemo navzdol, da dobimo obliko srčka.

 

Na levi in desni strani naredimo še majhna prepogiba za lepšo obliko in srček je končan!

 

Če ga boste uporabili kot valentinovo čestitko ali pisemce, na notranjo zapognjeno stran napišite posvetilo.

Po želji lahko izdelate še ovojnico, sama sem se odločila za paus papir, pri katerem sem robove prešila kar s šivalnim strojem.

 

S srčki lahko okrasite lončnice ali jih kot malo skrivnost nastavite dragim med njihove stvari, recimo v žep suknjiča, med dnevni časopis ali zraven skodelice  jutranje kavice.

Naj bodo srčki in valentinovo večkrat v vašem razmerju, ne samo štirinajstega februarja. Svoj dan ljubezni si namreč lahko pričarate kadarkoli.

Izvedba in foto: Tjaša Brajdih – Unikatiasha 

<!–[if gte mso 9]>

UnhideWhenUsed=”false” Name