Obešalnik – naredimo ga sami

Sami izdelajmo prav poseben obešalnik.

Super način, da si sami izdelate kos pohištva iz materialov, ki so dostopni v vsaki domači delavnici (ali pa vsaj v najbližji gradbeni trgovini).
Pri obešalniku domače izdelave sami odločate o tem, s kakšnim motivom boste polepšali svojo predsobo. Midve sva izbrali dežne kapljice, ki spominjajo na jesenske dni, ko iz omar na obešalnike spet prestavimo trenče.

 

 

PRIPOMOČKI:
• deska poljubne dimenzije
• žeblji; večji za kljukice na obešalniku in manjši za motiv
• kladivo
• volna
• motiv za okras

 

Motive razporedimo po deski in nanje kar čez papir zabijemo žeblje, približno centimeter narazen. Papirnata šablona omogoča, da preprosto prenesemo želen motiv na les, po zadnjem zabitem žeblju pa jo odstranimo. Ta tehnika olajša prenašanje računalniško izrisanih motivov, hkrati pa tudi omogoči, da si že predhodno na papir narišemo motiv in ne delamo napak na lesu.

 

 

Z uporabo metra na preostalem delu deske označimo točke, kjer bomo zabili večje žeblje. Ti bodo služili kot kljukice na obešalniku. Pazimo, da niso pretesno skupaj. Žeblje zabijemo pod majhnim kotom, da nam plašči ne bodo zdrsnili na tla.

 

 

Pri ovijanju motiva v volno lahko začnemo pravzaprav kjerkoli. Najprej iz volne naredimo vozel in ga nataknemo na izbrani žebelj. Nato volno v slalomu ovijamo okoli žebljev, naokoli in okrog, dokler preplet ne pride do glavice žeblja.

 

 

Če želimo, da bo motiv izrazitejši, volneni preplet med ovijanjem potiskamo navzdol, kar bo zgostilo motiv.

 

 

Žeblje, ki bodo držali oblačila ovijemo z volno posebeje, začnemo z vozlom okoli velikega žeblja – kljukice. Volno ovijemo in zaključimo z močnim vozlom.

 

Pa je, bravo! Obešalnik je končan, kako pa se obnese v akciji?

 

Obešalnik sta pripravili: Alja in Anja

Milo za drago

FB stran

Al Fi