Izbiranje barv za magnetno tablo

Barve nosijo v sebi določene vibracije, na katere se naše oko različno odziva in v nas sproža različne reakcije in razpoloženja.

Vsaka barva nosi pozitivni in negativni aspekt, s kombinacijami barv pa ustvarjamo različna razpoloženja. Od nas je odvisno, kaj želimo sporočiti z izbranim barvnim skladjem. V nas lahko vzbudijo vizualne vtise, kot so: sentimentalnost, naravnost, sladkobnost, umirjenost, skrivnostnost, agresivnost, provokacijo, intimnost, eksotičnost …

Ko se odločamo za barve in njihove barvne kombinacije, se vprašamo, kaj želimo sporočiti: ali želimo spodbuditi tople občutke, domačnost, eleganco, temačnost ali želimo provocirati in agresivno vzbujati pozornost in podobno? Barvne kombinacije morajo biti razporejene tako, da pri človeku spodbudijo točno določene odzive (prevladovati mora le en odziv, sicer občutimo zmedo, kaos).
Splošna pravila določajo, da naj bo v prostoru ali na predmetu določen del dominantne oziroma prevladujoče barve, manjši del stranske oziroma podrejene barve in le majhen del barve za ‘piko na i’ – za poudarek, akcent.
Na primer,  v vzorcu naj bi bilo približno:
  • 70 % dominantne barve,
  • 20 % podrejene barve
  • in 10% barve za poudarek.
Kakšne barve torej izbrati za našo magnetno tablo, če jo izdelamo za moškega, žensko, otroka ali družino?
Pripravili smo nekaj primerov za izbrani vzorec, seveda pa je nešteto možnosti za  kombiniranje barv.
Kako naj prebarva magnetno tablo moški, ki želi sporočati umirjenost, elegantnost, prefinjen okus?
Za dominantno barvo naj izbere svetlo sivkastorjavo barvo in jo kombinira s temnejšo rjavo (golobjo) barvo ter akcenti sinjemodre, ki je prav tako nekoliko
sivkasta. Opazili boste, da smo zaradi izbranih barv morali nekoliko prilagoditi vzorec na tabli, saj sicer tabla ne bi delovala umirjeno, kot je želel naš naročnik.
Katere barve pa naj izbere ženska, da ne bo dajala vtisa ‘pocukranosti/sladkobnosti’, temveč bo prav tako izražala eleganco in bogatost?
Izbere naj svetlo rožnato barvo, ki je mešana s hladno belo, zato ne učinkuje toplo in presladko. Kombinira naj jo z malinasto barvo, za poudarek pa naj izbere nevtralno rjavosivo barvo.
Kaj pa, če si tudi naši otroci zaželijo magnetno tablo? Pri urejanju otroških sob radi pretiravamo z barvami, pozabljamo pa, da imajo barve lastne vibracije, ki vplivajo na naše oko in naše odzive. Barve v otroški sobi so lahko živahne, vendar z njimi ne pretiravamo. Marsikatere igrače so že same po sebi zelo pisane, tako da lahko pogled na otroško sobo kaj hitro kaže na kaotičnost v prostoru. Otroci so zelo občutljivi na okolico. Če je v okolici preveč ‘informacij’ (stimulacij, na katere se otroško oko odziva), to vpliva na otrokovo vedenje. Slabi koncentracija, v otroku se vzbuja namir.
Mi smo za magnetno tablo za otroka izbrali neobičajno barvno paleto toplih barv. Oranžni barvi marelice je dodano nekaj bele, da barvo omehča, zato oranžna ne deluje agresivno. Za subordinatno barvo smo ponovno izbrali malinovo, ki v nasprotju z drugimi rdečimi barvami ni agresivna in dominantna. Za akcentno barvo pa smo izbrali zeleno – barvo graha. Zelena barva se običajno sklada z vsemi drugimi barvami, zato je primerna kot ‘nevtralna’ barva, za uravnovešanje barv v prostoru.
Seveda pa se lahko odločimo za vzorec, za katerega izberemo le eno barvo in jo nato svetlimo in temnimo (z dodajanjem ali odvzemanjem bele in črne).
Naravnost in umirjenost dosežemo z izbiro rjave, čokoladne barve.
Kot lahko vidimo na zgornjih primerih, je že na enakem vzorcu možnih ogromno barvnih kombinacij. Preden se lotimo barvanja prostorov ali predmetov v prostoru, skušajmo ugotoviti, kakšne občutke želimo vzbuditi, ne pozabimo pa tudi na vplive svetlobe, ki lahko sporočilnost barve v hipu spremenijo (ali je predmet v senci ali na soncu).
O vplivih svetlobe na barvo pa v naslednjem prispevku.
Jožica Rade, podjetje Creatissimo 2010