Kako ravnati pri poplavi kletnih in bivalnih prostorov

Po močnem deževju marsikdo naleti na neprijetno odkritje, poplavljeno klet ali stanovanje.

Zadnja leta je poplavljena klet vse prej kot redkost, še zlasti če živite ob rekah, hudournikih ali drugih vodotokih. Prav tako nam jo lahko hudo zagode tudi podtalnica, še posebno ko so nalivi dolgotrajni. 

Preden se vrnemo domov, je treba prisluhniti opozorilom, ki jih izdajajo pristojne oblasti. Pozanimajte se, ali je voda pitna, ali so pobočja in ceste varni ter ali se pričakuje nadaljnje poplavljanje. Posvetujte se z gasilci o priporočenih ukrepih. Pijte le ustekleničeno vodo. 

 

 

Ob poplavi je pomembno, da ukrepamo takoj, saj lahko tako omejimo škodo na stavbi in preprečimo nastajanje plesni, ki so izredno nevarne za vse stanovalce, posebno pa za otroke. 

Najbolje bi bilo, ko bi imeli pri roki:

  • razvlaževalnik
  • zaščitna oblačila (rokavice, masko, gumijaste škornje)
  • varikino
  • črpalko

 

Preden se lotite čiščenja, si nadenite primerna zaščitna oblačila: dobre gumijaste škornje, saj je lahko v vodi tudi nesnaga, rokavice in masko, ki vas bo zavarovala pred škodljivimi sporami. Najprej izključite glavno stikalo električnega toka in zaprite dovod plina, da ne prišlo do električnega udara ali požara. Če imate sklenjeno zavarovanje, poslikajte stanje, da boste imeli izčrpno dokumentacijo, ko boste prijavili škodo zavarovalnemu agentu.

črpalko odstranite čim več vode. Priporočljiva je potopna črpalka, saj boste z njo hitreje izčrpali več vode. Če je gladina vode zelo visoka, lahko črpalko spustite v klet z vrvjo, čim nižje. Brez črpalke boste morali vodo odnašati v vedrih, kar pa je zelo zamudno. 

Ko je voda odstranjena, prestavite pohištvo, tekstilne obloge in naprave na suho, da boste lažje očistili prostore in shranili na varno manj poškodovane predmete. 

Blato, ki se je nabralo na tleh, bo treba odstraniti z lopato. Pri tem pazite na morebitne ostre ali nevarne predmete, ki bi se lahko skrivali v njem. Tla in stene operite s tekočo vodo.

Najprej za čiščenje tal in sten uporabite vodo s kisom. Potem znova pomijte tla, tokrat z vodo in varikino (v razmerju 4 : 1). Tako boste odstranili plesni in spore. Varikino uporabljajte samo z vodo, ne mešajte je z amoniakom ali kislinami, saj lahko iz njih nastajajo smrtno nevarni hlapi.

V primeru, da naletite na sledi mineralnih olj, jih zribajte z vodo in veliko detergenta, lahko tudi tistim za pomivanje posode. Po možnosti uporabite tudi polifosfate, v razmerju 1 žlice na liter vode. Te soli delujejo emulzijsko in umazanijo obdržijo v suspenziji. Pri trdovratnih oljnih madežih lahko uporabite raztopila, vendar kljub temu je možno, da madežev kurilnega olja ne boste uspeli odstraniti. V tem primeru vam preostane le to, da odstranite umazani omet in ga obnovite, ko bo stena suha.

Po čiščenju pustite odprta vrata in okna, da se prostori posušijo. Sušenje naj bi potekalo čimbolj hitro, da se prepreči nastajanje plesni, posebej na bolj hladnih točkah v hiši. Sušenje pospešite z delovanjem ogrevalnih naprav in zračenjem. Odlično se obnesejo peči na drva in kamini. Pri gretju z radiatorji pustite priprta okna ali vklopljen zračnik v kuhinjski napi (vendar le, če ima odzračevalno funkcijo)

 

 

 

Idealna bi bila uporaba razvlaževalnika, saj bi tako zelo pospešili sušenje. Vlaga v zraku bi se morala znižati pod 50 %, priporočljivo bi bilo, da imate ta parameter stalno pod nadzorom z uporabo higrometra.

Ob ponovni vselitvi bodite pozorni, da vsaj nekaj mesecev ne nameščate opreme in pohištva tik ob stene. Pustite nekaj prostora, da bo lahko zrak krožil in redno preverjajte, da ne bi v ozadju nastajale plesni. 

Kljub vsem ukrepom je nastanek plesni skoraj neizogiben. Takoj ko se pojavijo, jih odstranite s čopičem, ki ste ga predhodno namočili v varikino. V primeru, da nastanejo hidrofobne plesni (torej take, ki se težje zmočijo), dodajte varikini kapljico (vendar pazite, da bo to res samo kapljica) čistila za posodo. Na ta način jih boste lažje namočili in omogočili varikini, da jih uniči. 

Potem ko bodo stene popolnoma suhe, jih boste lahko prepleskali s paroprepustno barvo z dodatkom sredstva proti plesni.

 

 

Možno je, da bodo stene kljub vsemu še vedno vlažne, ker bodo iz temeljev vpijale vodo iz okolice. V tem primeru vam lahko priskočijo na pomoč specializirana podjetja, ki v glavnem uporabljajo dve tehniki: prva temelji na injekcijah silikonske tekočine v nivoju tlakov, ki naj bi vlagi preprečile, da bi prodrle v steno. Druga tehnika, ki je bolj zahtevna, vendar zelo učinkovita, predvideva vstavljanje posebnih folij (iz steklenih vlaken ali katrama) v reže, ki jih delavci predhodno izvedejo vodoravno tik nad tlakom. Po teh postopkih obnovite omet s paroprepustnim materialom. Odsvetovana je uporaba izravnalnih mas na osnovi mavca.

Kljub vsemu vam želimo, da bi imeli čim manj težav z vremenom!

 

Foto: Božena Rudolf, arhiv Dom in stil