Po poplavi – kako ravnati z opremo

Voda in blato lahko močno poškodujeta stanovanjsko opremo, vendar lahko s hitrim ukrepanjem še kaj rešimo pred propadanjem.

OBLAČILA

Preden se lotimo pranja oblačil, preverimo navodila proizvajalcev na etiketah. Če je mogoče, odstranimo blato in jih oplaknimo v vodi. Nadaljujemo s strojnim izplakovanjem in nato nadaljujemo s pranjem po navodilih. Peremo pri čim višji temperaturi (če je mogoče, vsaj 60°C), da bodo oblačila tudi razkužena. Pri nižjih temperaturah uporabimo dezinfekcijska sredstva, na primer na osnovi natrijevega perborata in TAED-a (aktivatorja belilnih sredstev). 

Če vam vremenske razmere to omogočajo, posušite perilo na soncu, saj ga bodo ultravijolični žarki dodatno razkužili.

 

 

ŽIMNICE, BLAZINE SEDEŽNIH GARNITUR IN OBLAZINJENO POHIŠTVO NA SPLOŠNO

Premočeno oblazinjeno pohištvo in žimnice bomo težko rešili pred propadom. Hitro pranje in sušenje debelih blazin je namreč res izredno zahtevno delo in zelo verjetno bodo v kratkem v njih nastale plesni. Najbolj priporočljivo je, da tako opremo zamenjamo z novo. Blazine čimprej operite v pralnem stroju in jih posušite.

 

KUHINJSKI PRIPOMOČKI

Lonce, ponve, krožnike, kozarce in ostale kuhinjske pripomočke je dovolj dobro oplakniti in pomiti. Pri delu imejte gumijaste rokavice, da ne bomo prihajali v stik z blatom. Vodi in detergentu dodajte žlico varikine, ki bo posodo razkužila. Posodo oplaknite pod tekočo pitno vodo in jo razkužite. Pripravite vodo z varikino (razmerje 1 kozarec varikine na 5 litrov vode) in dajte posodo vanjo ter jo tam pustite vsaj trideset minut. Nato posodo odložite na odcejalnik, ne da bi jo brisali ali izplakovali. Varikina (natrijev hipoklorit) pusti na posodi le sledi kuhinjske soli, zato ni potrevno, da jo brišemo s krpo, ki bi posodo moreviti ponovno okužila.

Varikina je izredno agresivna do kože, zato uporabljajte vedno gumijaste rokavice in pazite, da vam ne zaide v oko. Uporaba drugih razkužil ni priporočljiva, saj ima varikina izredno širok spekter delovanja proti bakterijam, virusom in plesnim, ki ga drugi preparati ali domača sredstva ne dosegajo.

 

HRANA

Brez oklevanja zavrzite vso hrano, ki je prišla v stik s poplavno vodo in ni bila hermetično zaprta.

Skrbno operite z vodo in detergentom vse konzerve in kozarce s hrano, ki so prišli v stik z vodo. Razkužite jih tako, da jih za pol ure potopite v raztopine vode in varikine (5 litrov vode : 1 žlica varikine). Pri konzervah ne presežite tega časa, saj bo drugače natrijev hipoklorit razjedel kovino. Nato konzerve in kozarce skrbno izplaknite pod tekočo pitno vodo. V primeru, da se je nalepka odlepila, z vodoodpornim flomastrom napišite, kaj je v konzervi in morebitni rok trajanja. Posušite konzerve in kozarce ter jih pospravite na zračno mesto, da se ne bo na njih ustvarjala plesen.

Brez oklevanja zavrzite vse konzerve, ki so se napihnile. Odstranite vse kovinske konzerve, na katerih zasledite rjo. Ne zamrzujte hrane, ki se je otajala. V primeru, da ste se znašli z velikimi količinami hrane, ki jo je potrebno zavreči, prosite za poseg komunalne službe.

 

 

Hladilnike in hladilne skrinje pomijte z vodo in detergentom za posodo z dodatkom žlice sode bikarbone ali amoniaka. Raztopina dobro razgrajuje maščobo, vendar ne razkužuje. Na koncu razkužite z raztopino vode in varikine (1 čajno žličko na liter vode). Pustite delovati pol ure. Neprijetni vonj varikine boste odstranili s krpico, ki ste jo namočili v 3% peroksid. Peroksid bo izničil učinek varikine, zato ne hitite in počakajte, da pred tem res mine pol ure.

Ne mešajte varikine z amoniakom, kisom ali sokom limone, saj se ob tem sproščajo strupeni plini.

BELA TEHNIKA

Ne priklapljajte aparatov, ki so bili v stiku z vodo, in počakajte na poseg tehnika, ki jih bo pregledal in potrdil, da lahko varno delujejo.

 

ODEJE IN PREPROGE

Odeje in preproge je potrebno skrbno oprati in posušiti. Po možnosti jih operite v pralnem stroju po navodilih proizvajalca. Preproge je potrebno čimprej posušiti na zraku in soncu ali v sušilnem stroju. Preden jih pospravite, preverite, ali so res suhi, saj se v vlažnih tkaninah rade zaredijo plesni in pršice, ki povzročajo alergije.

 

 

PREDMETI IZ USNJA IN KNJIGE

Tako kot velja za žimnice, bomo tudi usnjene predmete težko povrnili v prvotno stanje. Predmete, na katere nismo čustveno navezani, je priporočljivo zamenjati z novimi. Za vrednejše predmete se posvetujte s strokovnjaki, v ostalih primerih pa poskusite usnje očistiti z vlažno krpo. Čevlje napolnite s časopisnim papirjem, ki bo vpil vlago in obdržal obliko. Papir zamenjajte vsak dan, vse dokler ne bo usnje popolnoma suho. Usnje večkrat namažite s kremo in po vsak nanosu počakajte, da se posuši. Na koncu ga zloščite.

 


Knjige je potrebno posu
šiti takoj. Najlažje boste to storili tako, da jih daste zamrzniti v zmrzovalniku za liofilizacijo. Ta aparat odstranjuje vlago, ne da bi poškodoval papir. V primeru, da ne morete priti dovolj hitro do takšnega aparata, dajte knjige v zmrzovalnik, kjer bodo počakale, da se zanje najde rešitev. Poskusimo lahko tudi z domačo liofilizacijo. Temperaturo nastavite med -1 in -5°C ter med predale s knjigami vstavite posode s solmi brezvodnega kalcijevega klorida (uporabite lahko tudi razvlaževalne soli iz trgovine). Postopek lahko traja več tednov ali mesecev. 

 


OKOVJE IN KLJUČAVNICE

Ključavnice po možnosti odstranite in posušite. Natrite jih z mineralnim oljem. V primeru, da jih ni mogoče odstraniti, namažite notranjost z mazivom v spreju. Okovje na vratih skrbno očistite in namažite, tako da preprečite nastajanje rje.

 


POHIŠTVO

Pohištva ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi, saj bi ga še bolj poškodovala. Z vlažno krpo odstranite blato in umazanijo, ki so ostali od poplave. Izvlecite predale, očistite jih in pustite zunaj, da se posušijo. Na mokrem lesu se zlahka razvijejo plesni. Moker les se hitro krivi, zato je nujno, da ga čimprej osušite. Pohištvo pustite odmaknjeno od sten in redno preverite, da se ne bi razvijale plesni. V primeru, da odkrijete plesnive madeže, jih odstranite z raztopino boraksa. Uporabite lahko raztopino vode in amoniaka iz trgovine (50:50). Ko je les popolnoma suh, ga namažite z voskom ali namenskim oljem.

Foto: arhiv Dom in stil