Tako se naredi: Menjava straniščnega splakovalnika

Nadometni WC-kotliček ali splakovalnik lahko zamenjamo sami – navodila s fotografijami! Tudi za ženske!

WC-kotliček oziroma splakovalnik je (spet) začel puščati in v školjko nenehno curlja vodo. Zaradi puščanja straniščnega splakovalnika lahko v enem dnevu izteče celo do 500 litrov vode!  Če imamo  nadometni splakovalnik oziroma kotliček, bo morda najprej zadoščala menjava tesnila. Toda materiali se utrudijo in presodili smo, da je čas za menjavo našega straniščnega splakovalnika.

 

 

Polnilni ventil je poln vodnega kamna, pa tudi sprožilni mehanizem se je polomil. Zato smo se odpravili v trgovino po novi splakovalnik. Izbrali smo kotliček iz umetne mase za nizko montažo z dvema tipkama za splakovanje, kar omogoča varčevanje z vodo.  (Mimogrede: kdaj bodo tuji in marsikdaj tudi naši proizvajalci presodili, da so slovnično, pravopisno in seveda terminološko korektna navodila v slovenščini nujna za zadovoljstvo  kupca?) Običajno so vsi splakovalniki prilagojeni, da je priključitev na dotok vode  mogoča z leve in desne strani ter sredinsko na zadnji strani posode, zato nam izbira ne povzroča toliko težav. Posvetimo pa se splakovalnemu mehanizmu: je trdno? Ali lahko kupimo nadomestne dele (mnogokrat je potrebna samo zamenjava splakovalnega mehanizma)?

 

Nujno: pred menjavo kotlička zaprimo v smeri urinega kazalca ventil za dotok vode v kotliček – saj ne želimo poplave, kajne?  Pritisnemo na tipko, da izpraznimo vodo iz splakovalnika.

 

 

S kleščami odvijemo cev in snamemo stari WC-kotliček z nosila.

 

 

Sestavne dele novega kotlička pregledno razporedimo.

 

 

Na steno z izvijačem privijemo nova nosila.

 

 

Odvodna cev iz splakovalnika do školjke ostaja, nanjo pa skrbno namestimo novo tesnilo.

 

 

Sestavimo splakovalni ventil. Pazimo, da na izhodni del namestimo tesnilo, in ga privijemo v ohišje.

 

 

Splakovalni ventil vstavimo v odprtino na dnu WC-kotlička  in ga zavrtimo v smeri urinega kazalca,  da se zaskoči. Stiroporna obloga v notranjosti splakovalnika preprečuje rosenje na njegovih zunanjih stenah.

 

 

Na zunanji strani privijemo navoj.

 

 

Nadometni straniščni splakovalniki so običajno  prirejeni za visoko ali nizko montažo in imajo  tudi odprtino  za vrvico na poteg. Ker je mi ne bomo potrebovali, jo začepimo s priloženim čepom.

 

 

Na splakovalni ventil pritrdimo še polnilni ventil, ki uravnava dotakanje vode v WC-kotliček.

 

 

Nosilno ogrodje s polnilnim in splakovalnim ventilom nataknemo na WC-kotliček.

 

 

Zdaj kotliček z montiranimi sestavnimi deli nasadimo na nosila in iztočno cev.

 

 

Privijemo še dovodno cevko …

 

 

… in na kotliček nasadimo ogrodje s tipkama za splakovanje. Odvijemo ventil na dovodni cevki, da se bo lahko natakala voda.

 

 

Na novi straniščni splakovalnik pritrdimo še  pokrov. Volumen novega WC-kotlička znaša devet litrov. Za splakovanje imamo na voljo dve tipki, tako da lahko uravnavamo količino porabljene vode. Na vrsti je preizkus delovanja: tipki se lepo vdata, voda izteče v školjko, nikjer ne pušča – zamenjava je dobro opravljena.

 

 

Novi WC-kotliček je čudovit.  Ali veste, da lahko še bolj zmanjšate porabo vode v stranišču tako, da v kotliček položite manjšo opeko ali polno litrsko plastenko vode za izpodrivanje vode? Tako se bo v straniščni splakovalnik natakalo manj vode.

 

Zamenjava straniščnega splakovalnika oziroma kotlička ni zapletena – lahko se jo lotijo tudi ženske. Zato ne oklevajte, če vaš nadometni WC-kotliček pušča. Če ne boste izbirali zelo lepih, vendar dragih in pogosto težkih  keramičnih ali kovinskih modelov, boste za straniščni splakovalnik iz umetnih mas odšteli malo denarja, delo pa vam bo vzelo kako uro. Potrebujete le klešče in izvijač.