Črte v nakitu, vozlana zapestnica iz vrvice

Zapestnica iz vrvice, ki ji lahko vdahnete svoje barve in vzorce.

 

Zapestnica iz vrvice je tako rekoč večni hit deklic v osnovni šoli. Mogoče večina od vas že pozna to vrsto zapestnic, ki jo nekateri imenujejo zapestnice prijateljstva. Z njimi sem se srečala v osnovni šoli in se takrat prav zasvojila z njihovo izdelavo ter iskanjem novih vzorcev in barvnih kombinacij.

 

Tokrat bom prikazala najenostavnejši, osnovni vzorec za izdelavo, ki je hkrati letos še moden.
Vse, kar potrebujemo, je nekaj vrvice za gobeline ali druge vrvice podobne debeline.
Naša zapestnica iz vrvice bo široka približno 6 mm. Zanjo bomo potrebovali 6 vrvic dolžine približno 80 cm, izbrala sem tri bele in tri črne.

Vrvice zvežemo skupaj v vozel.

 

Nato vzamemo vrvico na levi strani in jo ovijemo okoli druge vrvice v vrsti, kot prikazuje slika, ter zategnemo. Pri tem je pomembno, da drugo vrvico držimo zategnjeno navzdol. Postopek ponovimo, da dobimo čvrst vozel.

 

Nato z isto belo vrvico nadaljujemo postopek na naslednji, tretji vrvici po vrsti in spet dvakrat zapovrstjo ovijemo belo vrvico in jo zategnemo, da dobimo drugi vozel. Postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do konca vrste, v našem primeru na vseh petih vrvicah. Zapestnica iz vrvice bo imela črno-bel črtast motiv.

 

 

Vrnemo se na začetek nove vrste in vzamemo najbolj levo vrvico, s katero bomo naredili pet novih dvojnih vozlov na vsaki od naslednjih vrvic v vrsti.

 

Tako bomo sestavljali vrste oziroma črtni vzorec.

 

‘Pletemo’, dokler ni zapestnica iz vrvice dovolj dolga, da jo lahko ovijemo okoli zapestja.

 

Za lepši zaključek zapestnice lahko na koncu naredimo vozel in spletemo še kitko na delu, s katerim bomo zapestnico zavezali okoli roke.

 

 

Če bi pa radi imeli bolj dovršen nakit, lahko vozle oblečemo v kovinske zaključke za nakit, ki jim dodamo še kovinski kaveljček. Tako si bomo zapestnico lažje zapenjali in odpenjali in je ne toliko izpostavljali vodi in drugim zunanjim vplivom. Zapestnica iz vrvice bo tako dlje ostala lepa in čista.

 

 

Če komu foto navodila niso dovolj jasna, prilagam še ilustrativen prikaz vozlanja zapestnice za boljše razumevanje. Z vozlanjem se lahko poigravamo z različnimi barvami, vzorci in širinami ali pa dodajamo perlice in okraske. Zapestnica iz vrvice bo tako vsakič drugačna in jo boste lahko podarili prijateljicam.

 

 

Želimo vam veselo ustvarjanje, naj zapestnica iz vrvice popestri vašo pomlad!

 

Foto in izvedba: Tjaša B.