Papirnata origami broška

Na poceni in preprost način si izdelajmo čudovit modni dodatek, ki bo v pomladnih in poletnih dneh popestril marsikatero bluzico, oblekico ali pričesko.

 

 

Vse, kar potrebujemo, je večji kos papirja, iz katerega izrežemo štiri trakove velikosti 1,5 x 40 cm. Iz take dimenzije trakov bo nastala broška s premerom 6 cm.

 

 

1. Vsak trak posebej prepognemo na pol in postrani obrežemo robove, da bodo koničasti. To nam bo olajšalo delo pri naslednjih korakih.

 

2. Vsak trak vstavimo v naslednjega tako, kot kaže slika. Ko so vsi na svojem mestu, jih zategnemo skupaj in v sredini dobimo kvadratno obliko.

 

 

3. Levi spodnji trak prepognemo v desno.

 

 

4. Desni spodnji trak prepognemo čezenj in navzgor.

 

5. Desni zgornji trak prepognemo v levo.

 

 

6. Levi zgornji trak prepognemo navzdol, pri čemer njegov koničasti konec vstavimo v lok, ki je nastal pri upogibu prvega spodnjega traku levo (glej sliko). S tem učvrstimo trakove na njihovo mesto.

 

7. Tako je zdaj videti podlaga za broško.

 

 

8. Spodnji levi trak prepognemo pod kotom 90° navznoter tako, kot kaže slika.

 

 

9. Nato ga prepognemo še enkrat pod kotom 90°, vendar tokrat navzven.

 

10. Zdaj isti trak prepognemo na desno po celotni dolžini. Na dnu dobimo majhen trikotnik. Trak, ki se od trikotnika naprej nadaljuje, previdno zapognemo pod levi spodnji del kvadrata, ki smo ga prej dobili (glej sliko).

 

 

11. Tako, dobili smo prvi krak zvezde/cveta. Zdaj delo obrnemo za 90° in ponovimo korake za izdelavo kraka. To storimo še na preostalih treh robovih, da dobimo štiri krake.

 

 

12. Zdaj broško obrnemo na drugo stran.

 

13. Ponovimo korake za izdelavo krakov na vseh štirih straneh (upogibamo samo eno plast papirja oz. zgornji trak).

 

14. Vsak od štirih trakov mora biti zdaj zapognjen na svojo nasprotno stran. Začnemo s spodnjim levim trakom in ga zapognemo v desno.

 

15. Nato nadaljujemo z zgornjim levim in ga zapognemo navzdol.

 

16. Sledita še zgornji desni in spodnji desni, ki ju po enakem načelu upognemo v njuno nasprotno stran. Končni rezultat mora biti tak:

 

 

17. Zdaj nam preostane le še izdelava 3D listov v sredini broške. Vzamemo spodnji levi trak in ga za 90° zapognemo tako, kot kaže slika.

 

18. Postavimo ga pokonci.

 

 

19. Njegov konec vstavimo pod desni spodnji kvadratek in ga povlečemo skozi, dokler se na vrhu ne ustvari 3D konica. Če smo korak pravilno izpeljali, se mora koničasti konec traku pojaviti v spodnjem desnem kraku med obema ‘trikotnikoma’.

 

 

 

20. Broško obrnemo za 90° in ponovimo postopek izdelave 3D konice. Nato ponovimo postopek še s preostalima trakovoma, da dobimo takšno obliko.

 

 

 

21. Zgornje trakove, ki smo jih ravnokar potegovali skozi trikotnike, obrežemo tako, da ostanejo skriti do roba trikotnikov oz. krakov broške.

 

 

 

 

22. Nato broško obrnemo na zadnjo stran in ponovimo korake 3–6, da dobimo bolj kompaktno podlago. Ostanke trakov, ki štrlijo čez obliko osnovnega kvadrata, obrežemo.

 

 

23. Zdaj vzamemo zaponko ter jo s sekundnim lepilom nalepimo na zadnjo stran broške.

 

 

 

 

Tako, broška je končana. Hmmm, le katero poletno srajčko ali pričesko bo krasila v teh toplih dneh?