Uporabno darilo – zapestnica iz papirja

Ideja o izdelovanju zapestnic iz papirja nikakor ni nova, saj jih tudi otroci zelo radi izdelujejo.

Najenostavnejši in zagotovo najcenejši material so gotovo kar papirčki raznih bonbonov in podobne embalaže, v prazničnem času pa lahko iz malce elegantnejšega papirja izdelamo čudovito modno zapestnico, ki lahko postane tudi izvirno novoletno darilo.

 

 

Potrebujemo:
·       barvni papir: lahko je darilni, navaden, časopisni, kolaž,…
·       ravnilo,
·       svinčnik,
·       olfa nož ali škarje in
·       ščipalko ali sponko za papir.
Za zapestnico bomo potrebovali od 18 do 22 lističev papirja (odvisno od velikosti vašega zapestja) dimenzij 3×12 cm.
Ko narežemo potrebno število lističev, vsak posamezen listek prepognemo na polovico po dolžini in nato še po širini (glej sliko). Sedaj so papirčki pripravljeni za ‘verižno’ zlaganje. Naprej jih bom imenovala bom kar ‘ papirnati deli’.
En papirnat del vstavimo v drugega tako, da dobimo obliko črke T. Zanka, ki nastane na levi strani, mora biti široka malce več kot je širina enega upognjenega papirja (torej cca. 1,5 cm).

Robove na obeh straneh upognemo tako, kot kaže slika (da zaobjamemo pokončni papirnati del z obeh strani).

Prvi papirnat člen zaporedja je tako končan.
Pomagamo si s ščipalko ali sponko za papir in stisnemo skupaj nastali zgib (kot kaže slika).  Sedaj vzamemo nov papirnati del in ga potisnemo skozi nastalo zanko s prejšnjega koraka.
 
Dobili bomo novo zanko, pri kateri zopet pazimo na njeno širino, ki ostane nespremenjena. Ponovimo postopek upogibanja robov potisnjenega papirnatega dela.
 
 Košček papirja, ki prekriva prejšnji zgib, potisnemo spodaj in ga skrijemo.
Tako smo dobili drugi člen zaporedja.
 
Po istem postopku dodajamo nove papirnate dele, dokler ni zapestnica dovolj dolga, da jo bomo lahko potegnili na zapestje.
 
Na koncu prvi člen z zadnjim združimo tako, da konce prvega člena potisnemo skozi zanko zadnjega in upognemo po enakem postopku kot prejšnje. Sponko oz. ščipalko prej odstranimo, saj je ne potrebujemo več.
 Zapestnica je končana!
Ali ni čudovita? Lepa, izvirna in modna, enostavno in dokaj hitro izdelana, hkrati pa preverjeno tudi zelo trpežna! Paziti morate le, da je ne izpostavljate vodi.
Za vzorčast papir lahko pobrskate za brezplačnimi print verzijami raznoraznih vzorcev papirja na spletu, lahko pa reciklirate na ta način, da uporabite papir odsluženih koledarjev, časopisni papir ipd.
Če pa si želite eleganten in svečan nakit, uporabite bleščeč ali poseben papir, kot smo mi npr. rjavo-zlatega z bleščicami.
Tjaša S.
unikatiassha