100 % Suzi – 100 % pritegne

Suzana Šlebir – novo ime med ustvarjalci in ilustratorji na slovenskem blogerskem nebu!

 

100 % Suzi: 10 % nora, 20 % zmedena, 30 % odvisna od kave, 40 % mavrična, 50 % zasanjana, 60 % pridna, 70 % vesela, 80 % ustvarjalna, 90 % zagreta – tako matematično natančno  se na svojem blogu predstavlja Suzana Šlebir.

Vedno znova na spletu zasijejo  novi, zanimivi,  radoživi blogi –  če je kakšen komet iz  vesolja ustvarjalnosti slovensko govoreč, smo ga še majčkeno bolj veseli in se lotimo raziskovanja, kdo je za njim.  Za blogom 100 % Suzi se skriva mlada  Suzana iz Komende. Je ena od »žrtev« gospodarske krize in je na zavodu – vendar jo je ravno neudoben položaj spodbudil k polnemu ustvarjanju.  Kratek intervju v virtuali z njo:

 Kot si povedala, si končala srednjo oblikovno šolo in zdaj si brezposelna. Kje si prej delala? Te je delo zadovoljevalo? Kaj je bilo povod, da si začela ustvarjati ilustracije?  
»Trenutno sem res brezposelna, vendar pa ne brez dela   Dokaj dolgo sem delala v  administraciji in to delo me ni veselilo, kaj šele  izpolnjevalo. Začutila sem veliko potrebo po likovnem izražanju,   zato sem si v letu 2011 podarila čas za ustvarjanje.«

 

Vsi tvoji liki so sončni, barve žive … od kod izhaja tak stil? Si po naravi dobrovoljna?
»Že od nekdaj se navdušujem nad otroškimi izdelki. V spoznavanju sveta odraslih, ki mi ni in ni všeč, sem se nekako našla v svojem  barvitem pravljičnem svetu, kjer prevladujejo harmonija, radost in barve.
Hmmm, mislim, da sem  dobrovoljna oseba – zelo nedobrovoljna pa postanem, kadar gledam dnevnik, zato se tega čim bolj izogibam … rada se izognem groznim dnevnim novicam in človeški neumnosti, s tem ciljam predvsem na slovensko politiko ter na takšen in drugačen balast.«


In katera tehnika ti je blizu?

»Kdaj sem ustvarjala z akrilnimi barvami,  in to dela z drugačno motiviko in tematiko, na primer akte. Zdaj pa najraje ustvarjam akvarele,   saj lahko namešam najrazličnejše svetle odtenke, ki ustrezajo mojim sedanjim željam in hotenjem v ustvarjanju.«

Opazili smo, da si ustvarila tudi nekaj del, kjer presenetljivo črpaš iz slovenskih folklornih  motivov. Ali boš nadaljevala v tej smeri?

»Vsak dan me navdušujejo nove stvari. Navdih najdem v stvareh okoli sebe, v glasbi … ker pa sem zelo zasanjana oseba,včasih celo v sanjah.  Zato ne bom nadaljevala le s slovenskimi folklornimi motivi … ko jih bom spet začutila, se bodo pojavili na mojih slikah. Resnično me inspirira toliko stvari, da se nikakor ne bi mogla omejiti le na eno motiviko. Zelo nerada pa se ponavljam, zato vedno iščem nove in nove motive.«

 Ali te zanima tudi knjižna ilustracija. In ja, kdo so tvoji priljubljeni umetniki in ilustratorji?

»Seveda me navdušuje knjižna ilustracija in upam, da bom dobila  priložnost , da bi lahko ilustrirala kakšno otroško knjigo. To bi bil zame zelo velik izziv in krasna priložnost, da se preskusim tudi v tej smeri 🙂 Upam, da se bo v bližnji prihodnosti ponudila kakšna priložnost.
Navdušujem se nad različnimi umetniki. Najraje pa imam nekakšen naiven stil, kjer si umetnik dovoli vso svobodo. Med svetovno znanimi ustvarjalci  me izredno navdušujeta Klimt in Dali, med slovenskimi ilustratorji pa me  najbolj priteguje Mojca Fo, saj je njen svet čudovito pravljičen, in ko gledam njene slike, vstopim v drug svet. Rada imam tudi Jano Fak, oblikovalko in ilustratorko.
Prekrasne pa so tudi ročno izdelane lutke Dorimu, ki pripovedujejo svoje zgodbe.  Potem pa me navdušujejo še razne spletne strani, kot so blogi Anke Weckman, Amy Blackwell, Lilymoon …”

Boš lahko živela od svojega ustvarjanja? Kakšne načrte imaš v prihodnje?
»Za zdaj sem še preveč na začetku poti, da bi lahko rekla, da lahko živim  od ustvarjanja, seveda pa si tega  zelo zelo želim. Za zdaj so moji izdelki na voljo v Iki v Ljubljani ali pri meni, kupci me pokličejo ali mi pišejo na e-naslov.  Svoje slike, ki jih predstavljam kot 100 % Suzi, bi rada natisnila na določenih uporabnih predmetih, ki so tudi cenovno bolj ugodni in dostopni vsem. Prav zdaj dodelujem male punčke iz blaga in ustvarjam psolikavo žepnih ogledalc. Želim si, da bi 100 % Suzi postala prepoznavna znamka za velike in majhne otroke. Prav tako si želim, da bi bili izdelki cenovno dostopni, vendar me čaka še veliko dela in raziskovanja na tem področju.«


Kaj te še zanima v življenju?

»Poleg ustvarjanja obožujem živali, še posebej moje tri kužke in mačkona … ter obožujem delo na vrtu. Zelo rada pa tudi naredim kakšno fotko. V glavnem se zanimam za preproste in lepe stvari.«

Tudi mi si želimo 100 % Suzi na skodelicah in rjuhah, na zvezkih in rutkah – in morda v kakšni knjigi, kjer bi njeni liki živeli svojo zgodbo!