Venček z vrtnicami iz odpadnega papirja

Svileni ali klobučni papir, ki ga najdemo v tolikih embalažah, na primer v torbicah in novih čevljih, je mogoče predelati v nežno okrasno cvetje.

Gotovo smo že vsi na hitro zmečkali svileni ali klobučni papir, ki smo ga našli v tolikih škatlah z novim blagom, malokdo med nami  je pomislil, ali ni tako ravnanje potrata surovin. Jah, za kaj pa naj bi uporabili pomečkan papir? Saj je vendar tako tanek, da se takoj raztrga! Zato ga zelo hitro stlačimo v koš za odpadni papir, ali še huje, v navadne smeti. Na srečo so med nami tudi bolj občutljivi posamezniki, ki ne podlegajo mišljenju, da je za v smeti vsaka stvar, ki nas v nekaj sekundah ne prepriča o svoji koristnosti. Mednje gotovo sodi Cristina Sperotto, ki v Liguriji stoji na čelu ateljeja Ork’Idea. Na svojem blogu nas Cristina neutrudno prepričuje, da je vsak material vir, ki ga je treba znova odkriti. V ta namen pripravlja celo vrsto projektov s področja recikliranja, ki jih potem objavlja na zgoščenkah v tematskih zbirkah. Tokrat nam poklanja navodila za ustvarjanje papirnatega cvetja, ki ga lahko uporabimo za krašenje ob valentinovem, materinskem dnevu ali na splošno velikonočnih ali pomladnih dekoracijah.

 

 

Priskrbimo si:

svileni ali klobučni papir
vinilno lepilo
čopič.

Prepognimo papir (približno 7–8 cm) po daljši stranici in ga natrgajmo v trak.

 

 

Iz njega naredimo zvitek, ki bo postal osrednji del, srce naše vrtnice. Pripravimo vsaj tri trakove po prvem postopku.

 

 

Prepognimo vsak trak v obliki harmonike in ga previdno natrgajmo v obliki cvetnega lista.

 

 

Vzemimo en cvetni list in nanesimo nekaj lepila na spodnji del, nato ga nalepimo na spodnji del osnove.

 

 

 

Enako storimo z naslednjima cvetnima listoma, tako da ju rahlo prekrijemo med seboj in zapremo krog. Nadaljujmo z drugim krogom cvetnih listov, ki naj se vedno delno prekrivajo.

 

 

V vsakem krogu povečujemo število cvetnih listov, dokler naša vrtnica ne doseže želene velikosti. S čopičem si pomagajmo, da rahlo zavijemo liste v zadnjih dveh vrstah.

 

 

Takole, vrtnica je gotova. Izdelajmo še nekaj cvetov, tako da bomo lahko z njimi okrasili venček iz šibja, ki ga lahko dopolnimo z barvnimi trakovi.

 

 

 

Naj vam bo delo v zabavo!