Velikonočne dekoracije – pirhi, cvetje, zajčki in še marsikaj

Pirhi, cvetje in praznični prt so klasika za velikonočne dekoracije, ki se jim je v zadnjih letih pridružil še zajec.

Velikonočne dekoracije so stalnica v našem ustvarjalnem koledarju, saj se z njimi poveselimo tudi prihoda pomladi in daljših dni. V teh letih smo poskusili ponuditi nekaj predlogov za velikonočni zajtrk, okrašeno mizo, pastelne barve in cvetje, s katerimi lahko popestrite svoje praznovanje in v priprave vključite prav vso družino. Tako bo lahko moški pri hiši izdelal zanimivo leseno korito za dekoracijo velikonočne mize. Mlajši bodo v podstavek posejali travo ali žito in pridno zalivali seme, da bo pravočasno vzklilo. Več o tem v zgodbi o pikčasti veliki noči.

 

Kaj pa če se je v vaše loge prikradel tudi velikonočni zajček? V germanski mitologiji je zajec simbol plodnosti, zato se je pojavil tudi med pomladanskimi šegami in se pomešal med velikonočne dobrote. Mi smo ga povabili, da v veseli družbi stopi na velikonočni venček, s katerim lahko okrasimo vhodna vrata.

Pravijo, da naj bi prav zajec znesel jajce, največje dvomljivce bo mogoče prepričal zajček iz filca, ki bo pazil, da bo jajce lepo toplo.

Na mizi smo tudi poustvarili travnik, kjer se skriva velikonočni zajček s svojim ozelenelim pirhom.

Po rumeno-sivi mizi je mimo priskakljal še piškotni velikonočni zajček, odpočil si bo kar na korenčkovem kolačku.

Da mu ne bo dolgčas, smo velikonočnemu zajčku pripravili še škatlico presenečenja v obliki korenčka.

Pa še poseben velikonočni zajček, ki bo odskakljal stran, takoj ko boste sedli k mizi – zajček iz prtička.

Pravite, da vas zgodba o zajcu ni prepričala? Potem pa bolje, da svoje pirhe zaupate preverjeni kokoški iz blaga. S klikom na povezavo boste prišli tudi do krojev za njeno izdelavo. Uporabite lahko stare pajacke in pižame, ki so jih vaši otroci prerasli.

Ja, seveda, kaj pa pirhi? Na pastelno obarvane pirhe smo poleg nežnih pik nanesli tudi trendovske silhuete.

Za ljubitelje bolj drznih dekoracij smo pirhe okrasili s časopisnim papirjem, s katerimi boste lahko izpisali svoje voščilo ali simbolno sporočilo.

Uporabili smo jih v kombinaciji s travniškimi marjeticami, belimi lončki ali vijoličnimi dekoracijami.

 Za pogumne smo pripravili črne pirhe, po katerih lahko s kredo napišete imena svojih dragih ali pa se poigrate z različnimi motivi.

Zelo pogosto se pri barvanju pirhov odločamo za naravne barve, mi smo vam poiskali nekaj zanimivih idej. Ste vedeli, da se z rdečim zeljem pirhi obarvajo živo modro?

Kako boste pa vi letos popestrili svoje velikonočno jutro?

Foto: arhiv Dom in stil