Snežne krogle brez idile

Američan Walter Martin in Španka Paloma Muñoz ustvarjata snežne krogle z grozljivimi prizori.

Snežne krogle so običajno sladke predstave o svetu, kakršnega si niti ne želimo, ker je en sam kič. Američan Walter Martin in Španka Paloma Muñoz iz New Yorka jih tudi ustvarjata, snežne krogle namreč. Zatresemo jih, da v njih zalebdijo snežni kosmi – in ko se poležejo, nam pred očmi vstanejo smešno-čustvene podobe sobivanja moških in žensk sredi ledene pokrajine.

 

 

Vsakdanje drobne nelagodne trenutke, trenja v skupnem življenju vsakogar od nas umetnika privedeta do grotesknosti. V led okovan svet okrog drobnih figuric je dobra prispodoba za našo nemoč, ko se lotevamo globokih čustev, da jih obrzdamo – ne, namesto razcvetele pokrajine urejenega čustvovanja in delovanja ledenimo v nezmožnosti razumeti drugega, čutiti in živeti z njim.

 

Morda se vas bo dotaknila hiša, ki bo zdaj zdaj zgrmela v prepad …

 

 

…ali se boste prepoznali v otrocih, ki ju moška mečeta v vodnjak?

 

 

V paru, ki ju veže veriga? Se bojite pajkov?

Če nas prizori najprej spravijo v krohot, ga kmalu zamenja nervozen smeh.
 

 

Umetnika pravita, da se navdihujeta pri nemški romantiki iz 18. stoletja, ko so slikarji zapustili ateljeje in se podali v naravo. Človek na sliki odslej vstopa v interakcijo z naravo. Izhajata iz snežne pokrajine, ki jo je že v 15. stoletju poselil Bruegel, in jo zapolnjujeta z drevesi, živalmi in ljudmi – ti zadnji kdaj rastejo do velikanovih razsežnosti.

 

 

 Umetnika  sta se lotila tudi otokov … Sicer pa v njunih delih prepoznavamo navdih nadrealistov, od Dalija do Magritta.

 

 

Nekoliko trpka avtorja za slovo od starega leta, da ne bo vse samo lahkotno dekoriranje …

Krogle stanejo po 470 evrov kos.