Inspiracija: drevo

Veje in deblo kot knjižne police, obešalnik …

Drevo je ena najpopolnejših in najbolj osupljivih kreacij narave: na primer bukev v  80 letih lahko zraste 25 m visoko,  njenih 800.000 listov vsako uro porabi 2,3 kilograma ogljikovega dioksida in 1 kilogram vode ter proizvede 1,6 kilograma grozdnega sladkorja in 1,7 kilograma kisika, kolikor ga potrebuje za dihanje deset ljudi – po Wikipediji.  Potem drevo posekajo in iz njega lahko nastane tudi tako ali drugačno pohištvo. Izbrali smo nekaj izdelkov, ki imajo za inspiracijo prav drevo.

 

 

Knjižne police Olivierja Dolléja so shematična veja na steni in hkrati opravljajo dve nalogi: omogočajo razvrščanje knjig in imajo dekorativno funkcijo. (Zelo zaželeno, vendar se bojim, da bi pri nas doma potrebovali pragozd, ne pa ene same veje. Naš problem …

 

 

Krhkosti teh polic pa ne bi obremenjevali s kupom knjig … če ni njihova krhkost samo navidezna? Bleu nature.

 


Bleu nature je podjetje iz severne Francije, ki se je specializiralo za izdelke iz naplavljenega lesa, uporablja pa tudi druge vrste lesa. Ta stol bi bil vabljiv tako na terasi kot osrednja točka denimo kotička za posedanje. 

 

 

 

 

Še trije izdelki  iz Bleu nature: tako rekoč odpadni les dobi novo funkcijo, v kateri se razkrije njegova privlačnost. Ja, naplavljeni les (ali njegove imitacije) je že nekaj let neznansko trendovski in tudi kdaj po nemarnem uporabljeni material. Bleu nature pa s svojo jasno vizijo in odličnimi mojstri ustvarja celovito zgodbo.

 

 

Podjetje pač stavi na manj cenjene kose debel, ki običajno v najboljšem primeru končajo v kuriščih ali mlinih za celulozo: brezove veje postanejo ogrodje luči, mizic in stolčkov.

 

 

 

Po podeželju še kdaj vidimo čoke pred hišami za posedanje ali trinožne stolčke za pomoč pri hišnih opravilih. Manjvredna sedišča so v reinterpretaciji Bleue nature duhovito, dovolj udobno in uporabno sedišče. Bi se obneslo  “kopiranje” iz domače delavnice?

 

 

Obešalnik s svojo obliko kar napeljuje na podobo drevesa. Ta se konkretno zgleduje po njem. Delo studia WEdid-ID  s Cipra. Silhueta me spominja, na rezljanje z žagico pri tehničnem pouku v petem razredu … Funkcionalnost: dobra.

 

 

Če niso pri roki veje, deske ali kosa lesa, si pa pomagamo z upodobitvijo drevesa: nalepka in gumbi za obešalnik.  Dobavlja podjetje 95 percent danish. (No, zakaj bi naročali nalepko? Vedrce barve, pa lahko naredimo svoje drevo, morda cvetočo jablano z rožnatimi gumbi.)  

 

Samo za iztočnico drevo kot inspiracija …