Selitev

Mokro presenečenje

 

Termometer na ptičji hišici je kazal za tisti čas primernih, a vseeno precej nizkih –13 stopinj Celzija. Po ozkih ljubljanskih cestah, ki jih je prejšnji večer prekril sneg, sva se prebijala do najinega prvega skupnega stanovanja. Prejšnji teden sva dobila ključe, zdaj pa sva se zelo veselila najinega prvega skupnega praznovanja novega leta v novem stanovanju. Bilo je silvestrovo.
Po stopnicah sva se povzpela do prvega nadstropja in se znašla pred vhodnimi vrati. »Presneto, spet si nekdo ni očistil čevljev, vse je mokro!« Odprla sva vrata in dobrodošlico nama je zaželel presenetljiv gost: manjši val, ki je s sabo nosil čevlje. Kaj, hudiča, je zdaj to? Voda v stanovanju? Kako že?
Sesedla se je v lužo in v oči so ji stopile solze. »Ne morem verjeti … najino stanovanje, moji čevlji, vse je mokro! Kaj bova storila?« Nekaj časa sva oba le strmela v škodo. Precej očitno je bilo, da je najino praznovanje novega leta padlo v vodo (pun intended).
Hiter pogled v kuhinjo ni pokazal nič neobičajnega. Tudi v kopalnici je bilo vse po starem, celoten vtis je kvarilo le tistih pet centimetrov vode po vsej površini. Tudi po parketu, seveda. Šit. Ampak od kod? Nato se  je zagledala v strop. Strop, od katerega je kapljalo. Kar naenkrat je bilo vse precej bolj jasno:  poplava je pri nadsosedu.
Izlet nadstropje više je pojasnil marsikaj. Razbita vrata, prelepljena s policijskim trakom, v stanovanju pa prav tako luža. Sosedje so vedeli povedati, da je razneslo bojler. Tudi nadsosed se je ravno vselil, zato je prej najel »majstre«, ki so v prednovoletnem času prenovili kopalnico, on pa je odšel na smučanje v tujino. Sosedi so baje klicali gasilce, ker je voda že tekla na hodnik in ker se nihče ni oglašal na trkanje in zvonjenje. No, očitno bo še nekdo presenečen, ko se bo vrnil domov!
Pri nama je bil položaj morda še kanček manj zavidljiv, saj sva imela poleg razmočenih tal še strop, od katerega je kapljalo. Krasno! Sreča v nesreči je bila, da je bilo stanovanje zavarovano, zato je bil klic agentu naslednja logična poteza. Prišel je pogledat in strokovno ugotovil, da je voda prišla od vrha (»A bejž no?!«) in da oni tega ne krijejo. Da bo treba stopiti v stik s sosedom in njegovo zavarovalnico. V redu, potem pa tako! Nadsosed se je vrnil s smučanja in seveda ni bil preveč navdušen. Prišel se je opravičit za škodo, toda čakalo naju je še eno presenečenje: gospod ni imel zavarovanega stanovanja! Ups.
Po dolgih mesecih čakanja se je strop le toliko posušil, da je bilo smiselno začeti prenovo. Ker je omet na določenih mestih odpadal, je bilo dela precej, toda v dveh dneh je malar končal in stanovanje je bilo pripravljeno na vselitev. Midva pa tudi. No, skoraj, nekatere stvari so namreč še manjkale …
Prihodnjič: Hladilnik