Ruj in slikovitost jeseni

Jesen je končno nastopila v svojih najlepših barvah in med rastlinami, ki nas najbogateje obdarijo z norimi odtenki, je prav gotovo ruj.

Narava nas vsako leto bolj ali manj razveseli z mnogo odtenki svojih listov in plodov, letos smo se že bali, da bo ta trenutek prešel in da bomo kar prestopili v zimo. Te dni smo lahko opazili, da se na listju grmovja in dreves prelivajo neverjetni odtenki rdeče barve, ki včasih mejijo že na fluorescentne. Tak je na primer ruj, ki je obarval kraško pokrajino. Najprej tam, kjer je zemlja najbolj skopa in kamnita, sledile bodo rastline, ki imajo okoli korenin nekaj več prsti.

 

Ruj in slikovitost jeseni

 

Mi smo se pozabavali s fotoaparatom in opazovali, kako se vsak grm obarva po svoje. Eni so še zeleni, drugi so vijolični, tretji temno rdeči, četrti rumeni, peti pa se ne morejo odločiti, ali bi se v celoti obarvali.

 

Ruj in slikovitost jeseni

 

Rujeve veje lahko naberemo in uporabimo za okras v vazi. Listje se bo ohranili v naravni odliki in se ne bodo skrivili in skrili svojih barv, če jih še sveže polikamo. Ohranili bodo naravno obliko. Lahko pa posamezne liste obtežimo in posušimo, da jih bomo uporabili pozneje, ko bo zima prekrila vse barve. Recimo, za zavijanje daril.

 

Ruj in slikovitost jeseni

 

Ali pa za zanimivo stensko dekoracijo v toplih barvah.

 

Ruj in slikovitost jeseni

Ruj je zelo hvaležen material za krašenje, mi smo z njim okrasili tudi praznično mizo.

Ruj in slikovitost jeseni

Ali slastno jed.

Mogoče bi sestavili jesenski venček?

Narava nam nudi užitek ob njenih barvah in navdih za nove ideje, ustvarjanje in krašenje.

Ruj in slikovitost jeseni

Nas so te barve prav obnorele in smo se lotili ustvarjanja. Kaj pa vi?