Buče v Arboretumu

Arboretum razstavlja buče. Se pripravlja za noč čarovnic?

V Arboretumu Volčji Potok nas posamezne buče od vhoda pripeljejo pred upravno stavbo, kjer so letos uredili razstavo buč. Odločili so se za dve vodilni temi. Prva je namenjena karikaturam znanih Slovencev in tistih, ki želijo biti znani Slovenci.

 

 

Druga tema so skulpture živali. Vmes so predstavili še bučne duhce in dinozavre.

 

 

Porisane buče so zanimiva ideja in predvsem pri zgodovinskih in pomembnih Slovencih se je lepo ustaviti in preizkušati svoje znanje ter spretnost ilustratorja Igorja Ribiča. Je ali ni zadel Prešernov nos?  O izboru živečih in pogojno znanih Slovencih ne želim soditi, vsekakor nekateri ne sodijo v isti sklop kot Ivan Cankar, IJurij Vega, France Prešern, Jacobus Gallus, Rudolf Maister…

 

 

Za otroke vedno zanimivi dinozavri so tokrat dobili za družbo buče.

 

Ne manjka sklop idej za noč čarovnic – buče kot strahci. Kljub dejstvu, da noč čarovnic sodi v kategorijo “bodimo kot američani” je ideja všečna. Lepo je videti čisto izvedbo, ki ni prenatrpana in polna nekih kvazi smrti in strašnih poslikav.

 

 

Skulpture živali so zanimive. Žirafo smo pogruntali, z ostalimi smo imeli velike probleme. Morda  boste vi bralci imeli več sreče.

 

 

 

Spodnji obrazek me spominja na  Pepija iz Mojstra Miha. Moji domači strokovnjaki za risanke so me popravili, da ima Pepi za nos korenčka in ne buče.  Simpatično.

 

 

Mene so navdušile te bučne pojave, ker so simpatične, ker so poleg buč uporabili ostale naravne materiale kot je les in ker so primerne za vse. Za nas, ki spremljamo rumeni tisk in za tiste, ki ga ne. Karikature so zanimiv poskus, vendar me je izbor portretirancev razočaral.
V Arboretumu je ob sončnih jesenskih dneh vedno v ospredju bogata barvna paleta barv – raj za vse ljubitelje fotografiranja krajine. Obiščite ga in presodite naš vtis.