Novoletna jelka – naredi sam. Obesi sam. Okrasi sam.

Magnetna jelka bo spomladi imela novo vlogo.

Letos smo si zamislili posebne sorte božično smrečico ali novoletno jelko, ki bo po praznikih postala večdelna magnetna tabla.

 

 

V našem stanovanju je s smrečicami križ: če kupimo posajeno, je odločno pretoplo zanjo. Če kupimo posekano, omamno diši – in čez par dni so vse iglice na tleh, ker je pretoplo. Da ne govorim o hišnem mucu, ki si utvarja, da bo na njej obnavljal že zdavnaj izgubljene mačje plezalne sposobnosti. Plastične smrečice nočemo, pa pika. “Mami, ampak smrečica mora bit!” moledujejo otroci.

 

In se domislimo: naredili bomo leseno smrečico. Naredili bomo  smrečico, ki bo na eni strani črna kot šolska tabla, na drugi pa pastelna. In ja, naredili bomo magnetno smrečico! Pa to še ni vse, po koncu praznikov bomo imeli tridelno magnetno tablo za na steno. In nanjo bomo obesili vse okraske, ki smo jih ustvarjali v adventu.

 

Odšli smo v trgovino s hobi programom, izbrali leseno vezano desko debeline osem  milimetrov (tanjša bi se zvijala) in dali izrezati tri enakokrake trikotnike: prvi je ožji in višji, druga dva sta širša in nižja. Izvrtali smo luknje za obešanje v različnih položajih: v vseh treh kotih in še na dveh mestih po višini trikotnika.

 

Kupili smo magnetno barvo, črno barvo za tablo, belo akrilno barvo in tri male stekleničke akrilne barve: dveh zelenih in enega modrega odtenka. Kako pleskamo z magnetno barvo, lahko preberete tukaj in tukaj. Robove trikotnikov smo zaščitili z lepilnim trakom. Na strani, ki jo bomo kasneje prebarvali s pastelnimi toni, smo magnetno barvo nanesli do roba, na drugi strani smo pustili nepobarvan rob.

 

 

Ko se je magnetni nanos posušil, smo eno stran prebarvali s črno barvo za šolske table …

 

 

… za drugo stran pa smo namešali tri pastelne modrozelene odtenke. Ko se je barva posušila, smo se lotili postavljanja smrečice. Lahko jo obesimo na kavelj na steni …

 

 

… ali na drog, ki smo ga privili v stojalo za smrečico.

 

 

Na našo smrečico  lahko pritrdimo okraske z magneti, ki jih prilepimo zadaj (kupite močnejše magnetke).

 

 

Na pastelno stran smo obesili ptice. Vmes smo obesili še srca in zvezde iz blaga.

 

 

Na črno tablo lahko damo okraske iz slanega testa.

 

 

… ali pa sešijemo zvezde iz blaga in jih napolnimo s polnilom. Na sredi prišijemo gumb iz biserovine.

 

 

Lahko ustvarimo klasično rdeče-belo kombinacijo.

 

 

Iz škatle s starimi okraski smo pobrali rdeče steklene okraske in jih kombinirali z belimi zvezdami …

 

 

… potem pa smo sešili še srca iz rdeče vzorčastega bombaža.

 

 

 

Rasla je jelka


Rasla je jelka,

do neba, do neba,

rasla je jelka do neba.

Širila veje

do zemlje, do zemlje,

širila veje do zemlje.

Kraj jelke vodi

stezica, stezica,

kraj jelke vodi stezica.

Po stezi bratec

hodil je, hodil je,

po stezi bratec hodil je.

Za roko sestro

vodil je, vodil je,

za roko sestro vodil je.

(ljudska)

 

Tako, delo je opravljeno. Maček se razočaran zavleče v kot. Otroci se igrajo z magnetki. mama triumfira: letos ne bo iglic. Oče pa reče: “Ja kam bom dali pa svečke?”

Svečke? Hm … v steklene kozarce za vlaganje pod smrečico.

 

 

Ležimo na volneni preprogi, dete igra na saksofon džezovske standarde,  sveče tiho gorijo – in se imamo fajn! Hura, prazniki so!

Foto: Matejad, Pullga