Veste zakaj sejemo božično žito? Da bomo imeli obilnejšo letino, zdravje in srečo.
Po slovenskem ljudskem izročilu, ko so bili ljudje bolj vezani na zemljo in stare običaje, so verovali, da bo mlado žito, posejano pred božičem, pripomoglo k obilnejši letini v naslednjem letu, družini pa prineslo zdravje in srečo.
Običajno ga sejemo 13. decembra, na dan svete Lucije. Lahko pa tudi 4. decembra (sv. Barbara) ali 8. decembra na Marijin praznik. Na dno posode damo plast zemlje in nanjo potrosimo seme božičnega žita ter pokrijemo s tanko plastjo zemlje. Vse skupaj dobro zalijemo.
Stalno vzdržujemo vlažnost, če žito zraste previsoko, ga lahko porežemo na želeno višino.
Pozimi bo zeleno žito s svojo svežino v prostor vneslo poseben čar. Postavimo ga k jaslicam, na mizo ali na okensko polico.
Linški keksi
375 g moke
1 žlička pecilnega praška
1 vaniljev sladkor
250 g masla
1 beljak
125 g mletih lešnikov
marmelada
Sestavine vgnetemo v testo in ga pustimo počivati na hladnem 30 minut. Razvaljamo ga na 0,5 cm debeline in z modelčki izrežemo piškote. V polovico izrežemo še luknjo.
Pečemo pri 175 stopinj približno 13 minut. Ohlajene piškote namažemo z marmelado in pokrijemo s polovičko, ki ima luknjo. Potresemo s sladkorjem v prahu in pustimo čez noč, da se okusi povežejo.
Ideja in izvedba: Mateja Dobravec