Božični okraski iz naravnih materialov

Storži, želodove kapice, juta, suhe veje – naravni materiali so poceni in vedno aktualni.

Pred prazniki se podajmo v naravo, dobro poglejmo okoli sebe in naberimo različne naravne materiale. Tokrat vam ponujamo nekaj zamisli, kako jih uporabiti pri božičnih okraskih za vrata in dom. Pripravila jih je Tjaša Brajdih.

 

Veje lahko naberemo ob vsakem vremenu, tudi ko je narava prekrita s snežno odejo. Uporabimo jih kar take, kot smo jih nabrali, ali pa jih prebarvamo v belo ali kakšno drugo poljubno barvo, ki se bo skladala z našo praznično dekoracijo.

 

 

Krogle iz stiropora lahko oblečemo v različne materiale, tako v trakove iz jute ali drugega blaga kot v želodove kapice ali vrvico.

 

 

Krogle lahko navesimo na naravne veje in tako dobimo zanimivo dekoracijo za staro okno.

 

 

Ali pa jih obesimo naravnost na vrata.

 

 

Preprost venček iz suhega cvetja bo zažarel na popolnoma nov način, brez potrebe po uporabi svetlečih pentelj ali plastičnega okrasja.

 

 

Vrvica je vsestransko uporabna, z njo lahko ovijemo poljubno podlago in tako pričaramo zanimiv in umirjen okrasek, kot je na primer stilizirano božično drevesce. Postavimo ga ob bok glineni posodi ali drugim dekoracijam.

 

 

Vsak gozd premore neko obliko storžev, naberite take, ki so si podobni po velikosti, in jih nalepite na stožec iz kartona, ki ste ga podložili z zmečkanim papirjem. In že je tu pravo drevesce, za katero nista potrebna ne sečnja ne onesnaževanje s prevozi in plastiko.

 

 

Postavite ga lahko v dnevno sobo ali pa kar pred vrata.

 

 

Da se ne bodo voščilnice med prazniki kopičile po policah, jim izdelajmo tablo – z juto prevlecimo poljubno ploskev in jo prevežimo z vrvico. Takole, voščilnice, okraske in kartice preprosto zataknemo pod vrvico.

 

 

Katere naravne materiale pa vi radi uporabljate?

Foto in izvedba: Tjaša B. – Unikatiassha