Božično-novoletni okraski, oprostite, piškoti, so primerni za domače drevesce, dekoracijo daril ali kot nakit.
Začenja se čas, ko iščemo in izdelujemo božično-novoletne okraske. Pravi piškoti so veliko bolj pristni, dišeči in seveda okusni, vendar nam za zimsko okraševanje in obdarovanje pridejo prav tudi “umetni” piškotki, ki so videti skoraj taki kot tisti za v usta, le da so obstojni. Izdelava je sila preprosta, pa še nihče jih ne bo hotel pojesti. Uporabimo jih lahko v različne dekorativne namene.

Potrebujemo:
- fimo maso bele in čokoladno rjave barve (oziroma katerokoli modelirno maso, ki se strdi v pečici),
- modelčke za piškote,
- podlago za valjanje (povoščen papir ali še najbolje papir za peko),
- valjar ali predmet valjaste oblike,
- ogreto pečico.
Rjavo modelirno maso razvaljamo na približno 3 mm tanko ploskev. Iz nje s poljubnim modelčkom za piškote izrežemo oblike.

Iz bele modelirne mase izoblikujemo zelo tanek svaljek, ki ga pritrdimo po robu oblike iz rjave mase. Bela masa predstavlja sladkorno glazuro, tako da lahko vaše “piškote” okrasite po želji, možnosti je nešteto.

Za okraševanje lahko uporabite tudi druge barve. Če jih oblikujete v majhne kroglice, bodo te učinkovale kot pisani bombončki oziroma mrvice.

Če nameravate svoje piškotke kasneje obesiti, nikar ne pozabite izdelati dovolj velike luknjice na vrhu.

Dokončane okraske položite na pekač, zaščiten s papirjem za peko, in pecite v pečici po navodilih proizvajalca modelirne mase. Običajno se modelirna masa peče pri 110 stopinjah Celzija približno 30 minut.
Ko so izdelki ohlajeni, so pripravljeni na aranžiranje. Oglejte si nekaj idej, kako bodo naši piškoti, oprostite, božično-novoletni okraski, polepšali smrečico, dopolnili darilo ali postali celo nakit.




Iz “fimo piškotkov” lahko izdelamo tudi unikaten novoletni nakit, ki ga za praznik podarimo komu izmed bližnjih.

TjašaS, unikatiassha