Božična zvezda: vzgoja in nega

Božična zvezda je čudovita spremljevalka praznikov, zato proč s predsodki, da jo je težko gojiti!

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima) je pogosto uporabljana rastlina za krašenje prazničnih dni in domov okrog novega leta, nekateri pa so jo po krivem očrnili, da jo je težko gojiti. Predsodki, predsodki!

 

Božične zvezde: vzgoja in nega

Božična zvezda izhaja iz družine mlečkovk (Euphorbiaceae) in izvira iz Mehike. Na tamkajšnjih planotah raste v obliki velikega grma. Po Wikipediji jo je ameriški ambasador Joel Roberts Poinsett leta 1828 prinesel v ZDA in po njem se ta rastlina v angleščini imenuje poinsettia. Prvo božično zvezdo v loncu naj bi prodali leta 1850 v ZDA. Rastlina je trajni grm z zimzelenimi listi koničaste ali suličaste oblike. Včasih imajo narezane robove in spominjajo na hrastove liste.

To, kar imajo laiki za cvet pri božični zvezdi, so v resnici le obarvani ovršni listi, od prvotnega cveta sta ostala le prašnik in plodnica. Številni moški cvetovi so z enim samim ženskim cvetom ugnezdeni v nekakšni skledici iz zraslih podpornih listov, skupine skledičastih socvetij pa rozetasto obdajajo živo obarvani ovršni listi (brakteje), ki nas zavedejo, da so to cvetni listi.

Tudi pri nas lahko slišimo, da je rastlina močno strupena, kar pa ni res. Po Wikipediji gre pojasnilo za to iskati v dejstvu, da je večina rastlin iz njenega rodu strupenih. Za njen slabi sloves je kriva tudi urbana legenda iz leta 1919, ko naj bi dveletni otrok umrl zaradi zaužitja list božične zvezde. Vendar je rastlina le rahlo strupena in njen sok povzroča pri nekaterih alergične reakcije na koži, za smrt pa bi moral otrok pojesti okoli 600 njenih listov.

Iz tropskega grma so žlahtnitelji uspeli vzgojiti sobno lončnico kompaktne rasti in različnih barv, ki cveti nekaj mesecev. Gojene oblike so na voljo v najrazličnejših barvnih odtenkih, od temnordeče, svetlordeče, lososove, močno rožnate do bele, lisaste …, in oblikah rasti. Kupimo lahko pritlikavo božično zvezdo, grmič in v obliki košatega drevesca na visokem deblu.

 

Božične zvezde: vzgoja in nega

Nega božične zvezde

Običajno kupujemo manjše rastline, posajene v cvetličnem lončku, in ko odcvetijo, jih zavržemo. Vendar jih zlahka gojimo še naprej kot necvetočo rastlino.

Rastlina potrebuje dosti svetlobe, ne mara pa poletne pripeke. Ne prenese previsokih temperatur, najbolje bo uspevala v zmerno ogretih in svetlih prostorih, kjer zrak ni presuh. Idealne temperature zanjo so od 15 do 20 stopinj Celzija. Božična zvezda ne mara neprestane moče v lončku, zato po temeljitem zalivanju počakamo, da se prst zmerno osuši. Dvakrat na mesec jo dognojujemo. Če smo rastlino pozabili zaliti in so listi oveneli, lonec potopimo v mlačno vodo in počakamo, da se prst namoči. Kadar bomo ravnali po teh napotkih, bomo ugotovili, da je božična zvezda lahka za gojenje.

Ko obarvani ovršni listi odpadejo, božično zvezdo običajno zavržemo. Vendar lahko rastlino še naprej gojimo. Najprej jo močno obrežemo. Iz rezov se izceja mleček, ki lahko draži kožo. Steblu približajmo prižgano vžigalico ali svečo, da bo sok koaguliral in ne bo več iztekal. Zdaj napoči čas mirovanja do junija. Rastline v tem obdobju ne zalivamo, zatem jo presadimo v navadno cvetlično prst, zmešano s šoto. Da bi božična zvezda ponovno začela lepo rasti, potrebuje temperaturo od 18 do 20 stopinj Celzija, zadosti vode in malo gnojila. Ko bodo pognali novi poganjki, pustimo le nekaj najmočnejših, druge odstranimo. Nove rastline lahko vzgojimo tudi iz potaknjencev. Z vršičkanjem vzgojimo košate rastline.

Božična zvezda je rastlina kratkega dneva in tvori cvetove in ovršne liste le, če jo jeseni postavimo v prostor, ki ga ne osvetljujemo z umetno svetlobo.

 

Božične zvezde: vzgoja in nega

Bolezni, škodljivci in nevarnosti

 

Prevelika moča v loncu lahko povzroči gnitje korenin. Srebrni listni virus je pogosta virusna bolezen božične zvezde. Na napadeni rastlini se zvijajo listi in poganjki, ki so sivo lisasti. Rastline uničimo.

V suhem ozračju rastlino pogosto napadejo uši in pršice. Kadar so listi skodrani in lepljivi, na njih pa opazimo drobcen zelen ali črn mrčes so to listne uši, ki jih zatiramo z insekticidom. Volnati kaparji se pojavijo na spodnji strani listov – odstranjujemo jih z volneno palčko, namočeno v alkohol.

Prepih lahko povzroči, da oveni vsa rastlina. Zato božično zvezdo vedno postavimo na mesto, kjer ni prepiha.

Če se listi zvijajo in rumenijo, potem pa odpadejo, je v prostoru presuho, pretemno in prevroče. Rastline prestavimo na svetlo mesto in redno rosimo.

Božična zvezda ne prenaša plinskih peči, saj se listi zvijejo in posušijo. Prestavimo jo v prostor s svežim zrakom.

Ob nakupu preverimo, da ima rastlina zdrave in sveže liste. Med prenašanjem domov jo moramo dobro zaščititi pred mrazom in temperaturnim šokom, če pa je zelo mrzlo, nakup prestavimo na prijaznejši čas. Sicer se nam bo božična zvezda maščevala z osipanjem listov.

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima) je čudovita spremljevalka božičnih in novoletnih praznikov, zato proč s predsodki, da jo je težko gojiti!

 

Foto: Matejad