Margarita Sampson in njena morska bitja

Margarita preliva svojo ljubezen do morja v nakit in skulpture iz blaga.

 

Morska bitja, ki s svojo mehkobo in raznolikimi oblikami zavzemajo čisto navadne kose pohištva. Gledalec bo mogoče najprej pomislil, da bi si kljub vsemu poiskal kotiček, kamor bi sedel, vendar bo moral po natančnejšem pregledu ugotoviti, da ti stoli enostavno niso namenjeni sedenju. Njihov namen je vzbujanje radovednosti, tesnobe, čudenja nad organskimi oblikami življenja pod morjem. Pravzaprav so nekateri stoli že kar pokleknili pod svojo težo.

 

Korale, morske vetrnice, morske zvezde in druga bitja so prilezli iz vode in zavzeli življenjsko okolje, za katero menimo, da je namenjeno le nam.

Nekatere so gladke in svetleče, druge mehko okosmatene.

 

Koničaste ali okrogle, skoraj mežikajoče.

Prikradle so se na skalovje, kot privid.

Nekatera bitja so se tesno oprijela prstov in vratov.

Margarita Sampson se je rodila na otočku Norfolk na pol poti med Novo Zelandijo in Avstralijo. Prežetost z morjem se kaže v vseh njenih stvaritvah, njenih misli niso odmaknili ne bivanje v Berlinu ne sedanje življenje v Sydneyju. Njena ustvarjalnost se je najprej začela izražati z malo plastiko, nakitom organskih oblik, trenutno pa jo najbolj pritegnejo bolj velikopotezni projekti, inštalacije in pohištvo, ki v ljudeh vzbujajo radovednost in spoštovanje do morskih bitij.

Za vsako stvaritev je potrebnih po več mesecev dela, skrbnega krojenja in šivanja, ki se ju Margarita loteva z veliko mero ljubezni. Zelo rada ustvarja s tekstilom, saj ponuja neizmerno število možnosti za ustvarjanje in pravo mero topline.

Navdihujoče, kajne?

Foto: margaritasampson.com