Ideja: pirhe okrasimo s silhuetami

Velikonočni pirhi, španski bezeg, jablanovi cvetovi, tulipani in pasteli – romantično!

 

Še ena ideja za krašenje pirhov na veliko noč: bela jajca pobarvamo z nežnimi hladnimi  pastelnimi odtenki  in jih okrasimo s silhuetami.

 

 

Potrebujemo:

  • bela kokošja jajca,
  • pastelne barve za pirhe,
  • samolepilno folijo,
  • pisalo
  • in škarje.

 

Jajca operemo, pristavimo v hladni vodi in zavremo, kuhamo jih deset minut. Vmes s pisalom na folijo narišemo silhuete, kot so obris piščanca ali zajčka, korenčka, cveta, križa,  otrok ali obraza iz profila.  S škarjami izrežemo silhuete. V vroči vodi raztopimo barvo za pirhe, mi smo izbrali modre odtenke. Na kuhana  vroča jajca nalepimo silhuete in jajca za nekaj minut potopimo v barvo. Ko so obarvana, jih postavimo na podstavek, da se odcedijo in posušijo. S suhih pirhov odstranimo folijo silhuet.

 

 

Zdaj samo še pogrnemo mizo in tradicionalni velikonočni zajtrk se bo začel.  Velikonočni zajtrk s spominjanjem na našo staro mamo.

 

Svetla velikonočna jutra pri njej doma so bila namenjena – barvanju pirhov. Da, vedno se jih je barvalo šele zjutraj po vstajenjski maši.  Potem ko se je dodobra zdanilo, je prinesla v kuhinjo pehar svežih kokošjih jajc. Vnuki smo jih pazljivo umili in polagali v hladno vodo, da so na robu štedilnika na drva počasi zavrela. Medtem je stara mama poiskala stare oškrabljene skodelice z rožicami in v vroči vodi raztopila rdečo in modro barvo za pirhe, mi pa smo stare najlonke narezali na kose in stekli pred hišo nabrat deteljice, peteršiljeve liste in trobentične cvetove.

 

 

Velikonočno jutro je bilo neskončno dolgo, polno modrih in rdečih pack in bleščečih pirhov v veliki porcelanasti skledi – bleščali so se, ker smo jih podrgnili s koščkom slanine. Najmlajši bratranec je vedno hotel takoj pojesti najlepši pirh, otroci smo si skočili v lase,   stara mama pa je kot velika koklja planila med nas, dvignila skledo s pirhi in odjadrala z njo do belo pogrnjene mize.

 

 

Tam je bilo naš mali praznični oder: na belem platnenem prtu s štikanimi gartroži je bila svetlomodra vaza s tulipani, zraven skleda s pirhi in krožnik s potico in košarica z velikim čokoladnim jajcem. Tako lično je bilo vse skupaj, da smo otroci spoštljivo obstali pred praznično lepoto.    Zdržala je do pogrinjanja mize za kosilo, ko smo se otroci med odraslimi nogami izmuznili vsak  s svojim pirhom na vrt.

 

 

Naš velikonočni zajtrk bo poklon naši stari mami: nostalgične šopek in nostalgične skodelice. Šopek smo sestavili iz hladnih odtenkov: lila španski bezeg, bele jablanove vejice in tulipani od rožnate do purpurne. Bel vrč je več kot imeniten v vlogi vaze. Vsak pogrinjek zaljšajo pikčasti prtiči, pikčasti kozarci  in nostalgične skodelice: cvetje  na modri podlagi z belimi pikicami. Doslednost mora bit’! Vsako skodelico zaljša pirh s silhueto Položili smo jih na “posteljico” iz travniških marjetic. Lahko dodamo še preproste listke z imeni gostov za mizo, ki jih s svilenim trakom privežemo na ročaje skodelic – in prima velikonočni zajtrk s spominom na staro mamo se lahko začne!

Besedilo: Mirjam