Črno-belo na naši mizi, oknu ali darilu

Bel venec okrasimo s črnimi rožami.

Bela in črna sta dve skrajnosti, ki lahko dekorirata tudi božično-novoletna praznovanja – naredimo velike črne rože in jih pripnimo na bel venec!

 

 

 

Svilene ali papirnate rože pozna tudi ljudska krasilna umetnost na Slovenskem. Spomnimo se papirnatih rož: na podeželju in po mestih so jih izdelovali iz krep ali svilenega papirja, ki so ga kdaj tudi povoskali. Sestavljali so jih v poročne in naprsne šopke,  žalne vence, z njimi so krasili svatovske in krstne pogače, velikonočni žegen, razpela. Rože iz svile, žameta in drugih vrst blaga  in drugih vrst blaga so izdelovali rokodelci po mestih. Svilene cvetove so pripenjale modistke na klobuke in šivilje na oblačila, šopki iz njih so desetletja dolgo krasili vaze in vitrine. Posebno umetelno in dragoceno cvetje so stoletja dolgo šivale in vezle nune – samostan v Velesovem je bil eno od takih žarišč, kjer so se tudi plemiške hčere učile te umetelnosti.

 

 

Dandanes lahko umetno cvetje iz daljnovzhodnih delavnic kupimo skoraj vsepovsod. In vendar se bomo lotili izdelovanja svojih cvetov!

 

Potrebujemo:

  • stiroporni obroč,
  • širši bel trak,
  • nekoliko debelejšo črno umetno svilo,
  • okrasne igle s kristali,
  • škarje,
  • vžigalnik,
  • črne bleščice in okraske.

Iz svile izrežemo cvetne lističe, in sicer jih za vsak cvet potrebujemo od osem do dvajset, odvisno od tega, kako poln cvet si želimo. Liste izrežemo v več velikostih, tako da bomo na zunanjo stran razporedili večje, proti sredini pa naj bodo vedno  manjši.

 

 

Vsak košček blaga previdno podržimo nad plamenom vžigalnika ali sveče, tako da se blago nekoliko skrči in zguba, rob pa se raztali.

 

 

Liste nanizamo na okrasno iglo: začnemo z manjšimi listki in nadaljujemo do največjih. Razporedimo jih v cvet.

 

 

Stiroporni broč ovijemo z belim trakom, ki ga skrito pripnemo spodaj. Na ovit obroč potem zapičimo črne cvetove. Če želimo, jih okrasimo s še nekaj obeski in črnimi kristali.

 

 

Črno-bel venec na rjasti okenski mreži stare dedove hiše.

 

 

Prižgemo še bele sveče.

 

 

S cvetovi pa lahko okrasimo tudi darila …

 

 

… ali praznični pogrinjek za lepe žene in samotne junake. Prtiček ovijemo z belim muslinastim trakom in v pentljo zapičimo črn svilen cvet. Po mizi potresemo še nekaj listkov.

 

Tako smo naredili črno-bel venec, da bodo tudi zahtevni okusi dekorirali svoje praznike v teh časih, ki niso ne beli ne črni.