Papirnate novoletne voščilnice

Ročna izdelava voščilnice v pergamentni tehniki.

Pergamentna tehnika je tehnika izdelave čestitk in drugih izdelkov iz pergamentnega (paus) papirja. Z uporabo raznih tehnik na pergamentnem papirju lahko izdelamo tudi ljubke novoletne voščilnice. Ker je papir zelo močan, se ne pretrga in ne poškoduje tako zlahka, je pa tudi raztegljiv. Vse te značilnosti papirja omogočajo, da ga lahko barvamo, luknjamo (perforiramo), ustvarjamo reliefno površino (embosiramo) in še marsikaj drugega. Delo opravljamo po več stopnjah. Začnemo z enostavnimi osnovnimi stvarmi in napredujemo po stopnjah, korak za korakom.
Postopek izdelave
Potrebujemo:
  • vzorec,
  • paus papir,
  • belo barvico,
  • orodje za embosiranje,
  • orodje za perforiranje,
  • škarjice s tankimi zaobljenimi rezili,
  • podlago za embosiranje (lahko tudi podlaga za miško, star rokovnik, vendar podlaga ne sme biti premehka, ker se v tem primeru papir lahko strga; če pa je pretrda, se embosiranje ne bo videlo),
  • lepilo za pergamentni papir.
Vsak projekt se  začne s prerisovanjem vzorca na pergamentni papir, najenostavneje to naredimo z belo barvico.  Odstranimo vzorec.
Črte na papirju so osnova za poznejše embosiranje (relief) in tudi barvanje vzorca. Potem se lotimo embosiranja  s pomočjo orodja za embosiranje na hrbtni strani papirja.
S pomočjo te tehnike se barva papirja spremeni v nežno belo, embosirani vzorci pa se na papirju izbočijo.
Ker je na našem vzorčku tudi precej luknjic, uporabimo še tehnike perforiranje (luknjanja).
Za luknjanje uporabljamo orodja, ki imajo v glavi igle, namenjene perforiranju. Luknjanje služi tudi kasnejšemu rezanju obrob. Luknjice delamo drugo ob drugi v enaki razdalji. Zdaj je naša osnova že embosirana in perforirana. Nazadnje uporabimo le še škarje. Rezultat, dobljen z rezanjaem, je najznačilnejša oblika pergamentne tehnike, ki da izdelku čipkast videz. Pri rezanju papirja je pomembna drža škarjic. Obrnemo   jihtako, da je rezilo obrnjeno navzdol. Papir položimo na podlago, primemo škarjice in rezili previdno vtaknemo v luknjici.
Škarjice stisnemo in jih pri rezu narahlo obrnemo proti levi, nastane izrezan trikotnik.
Izrezano osnovo le še zalepimo na osnovo. Lepilo previdno in na tanko nanesemo na embosiran del vzorca, da se pri stiku s papirjem ne razmaže in ga ni moč videti.
Izdelava voščilnic v tej tehniki se vam morda zapletena, kar pa sploh ni res. Za začetek in učenje tudi ne potrebujete prav posebnega orodja. Za embosiranje lahko uporabite stare pletilke ali pa kar dno okroglega čopiča, za luknjanje buciko z držalom, belo barvico si sposodite iz otroške peresnice, vzorčke pa najdete na internetu. Oborožite se le z veliko mero potrpežljivosti.

za Dom in stil je besedilo in fotografije prispevala <stro