Četrtkov odklop: papirnate lutke Julie Arkell

Julie Arkell je ljudska umetnica iz Anglije, specializirala se je za ustvarjanje iz papirja, blaga in volne.

 

 

Otroci se igrajo zato, da lahko z igro predelajo svet okrog sebe v njim umljivo resničnost in si jo prilagodijo, da lahko preživijo. To je pomembna strategija, in če jo ohranimo kot odrasli, je lahko vir ustvarjalnosti.

 

Julie Arkell je zelo znana angleška sodobna ljudska umetnica. Ustvarja z »nežlahtnimi materiali, dostopnimi v vsakem gospodinjstvu, s papier-mâchéjem, pletenjem, šivanjem s šivanko in lepljenjem.Kdaj uporabi stare polomljene punčke, ki so skozi čas izgubile svojo imenitnost, in jim da novo podobo in dušo.

 

 

Pletilnega ali šivalnega stroja in računalnika ni v njeni delavnici, uporablja le pištolo za lepljenje. 

 

 

»Besede in fraze, ki jih slišim in me navdihnejo, združujem predelujem v svoje skulpture,« pravi.

.

 

Ustvarila je svoj prepoznavni fantazijski svet bitij, ki so kdaj človeška, kdaj počlovečene živali. Ima mnogo navdušenih spremljevalcev, zato prireja tudi številne delavnice. Kamorkoli potuje, vedno ima s seboj škatlo za šivanje, ker navdih ne čaka. Tisti pa, ki trznete samo na denar, si oglejte, po koliko prodaja svoje izdelke.

 

Foto: via http://www.helensharpknitwear.com, http://thecraftenook.blogspot.com, http://indigoalison.blogspot.com, http://jujulovespolkadots.typepad.com, http://whatkatiedid.typepad.com,
http://montserratlacomba.blogspot.com