Četrtkov odklop: Grafika.

Grafika Zore Stančič. Ker imamo radi grafiko.

 

Na tem mestu se opravičujem vsem, ki sem jih pošiljala na ljubljanski grafični bienale v utvari, da je tam grafika. Tam ni grafike. Tam so umetniški dogodki. Brez komentarja.

 

 

V uteho objavljam v četrtkovem odklopu nekaj del Zore Stančič, od linoreza naprej. Ah, prijazni linorez v petem razredu osnovne šole! Ko potrebuješ pol šolske ure, da ti sine, kaj bo na papirju belo in kaj črno! In naslednje pol ure, da ti je jasno, zakaj  levo postane desno na odtisu! Zora Stančič počasi postaja del našega vizualnega prostora. Se jo je dalo kupiti tudi na Luninih mehčalcih denimo – žal ne več.    

Zora se je rodila v Bosni in Hercegovini, osnovno in srednje  šolanje je opravila v Ljubljani. Diplomirala je leta 1984 na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu potem je  končala grafično specialko na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjevala v Parizu, na Dunaju, v ZDA in na Češkem. Razstavljala je po Evropi in ZDA. Sodeluje tudi z  arhitekti, oblikovalci in filmarji.

 

Zora Stančič je lahko zelo popreproščena. Na videz. Zelo samo dekorativna. Na prvi pogled. In zelo lucidna. Marsikdaj. Empatična. Oja, tukja in zdaj.