Vrtni dodatki – kupljeni

Dekoriranje vrta – ko gremo po nakupih.

Vrtni dodatki - kupljeni

Prejšnjikrat smo se ukvarjali z doma narejenimi vrtnimi dodatki. Danes se bomo razgledali po delčku (!) ponudbe, ki jo lahko kupimo. Nič od predlaganega ni nujno, saj lahko zalivamo z loncem iz kuhinje, lončke za zasaditev prav tako nadomesti odslužena posoda, vetrnice, kipi in podobno okrasje pa itak nimajo nobene uporabne vrednosti.

Vendar človeško vrsto od začetka zaznamuje odnos do krašenja sebe in lastnega okolja.  Torej gremo izbirat lepe, ljubke, estetske, privlačne predmete! Zalivalke ali škropilnice – že v navadnem trgovskem centru lahko izbiramo med  plastičnimi ali pločevinastimi v različnih oblikah in barvah. Modro pločevinasto smo izbrali, ker se lepo ujema z zelenjem in hladnim modro-rožnatim spektrom cvetja. Izdatek je tako nizek, da bomo čez kako leto lahko kupili nov model v drugi barvi.

 

Vrtni dodatki - kupljeni

 

To pa je podjetnejša zalivalka, ročno delo keramičarke Mojce Žalik. Njen Narobe svet smo na našem portalu že predstavili. Taka zalivalka je že kar nekam dragocena, zato z njo previdneje rokujemo. Lahko jo uporabimo tudi za vazo ali začasni cvetlični lonec.  Mojca izdeluje tudi različne lonce in laterne za čajne lučke. Dolgo je gojila prijazen otroški slog na beli keramiki. Žal tokrat zamujamo priliko, da bi predstavili njene nove, zelo drugačne izdelke iz šamota in črne gline, okrašene z motiviko, ki se navdihuje pri tradicionalnih slovenskih vzorcih. Posebno privlačni so okrasni lonci.

 

Vrtni dodatki - kupljeni

 

Tudi v različnih vrtnarijah in specializiranih trgovinah lahko nabavimo komplete ujemajočih se zalivalk in okrasnih cvetličnih lončkov. Tile lončki iz reliefno oblikovane pločevine so nevtralne naravne barve, struktura pa lepo poudarja različne dišavnice.

 

Vrtni dodatki - kupljeni

Velika keramična žaba? Pol jih bo reklo kič, druga polovica bo izkoristila njeno podobo za popestritev vrta. Te homulice so za zelo dolgo preskrbljene z življenjskim prostorom, žaba pa bo čez par let imela imenitno frizuro.

 

Vrtni dodatki - kupljeni

 

Okrasni lonci – naše sanje so velik proračun in potem nakupovanje serij v različnih slogih: takih vzhodnjaških, pa klasičnih terakotnih, kakšnih toskansko poslikanih, morda iz španske ali portugalske keramike …, neglazirani, glazirani, poslikani, z damaščanskim vzorcem …

 

Vrtni dodatki - kupljeni

 

Te unikatne zasaditvene posode – krogle so Tikino delo, ki smo jo prav tako že predstavili. Netreski bodo njihovo podobo počasi dopolnjevali v zelo organsko celoto.

Podobne originalno oblikovane posode poiščite tudi pri drugih naših keramičarjih.

 

Ste opazili še glinenega ptiča na levi? Ptiči so zaželeni obiskovalci naših vrtov – tako živi kot iz različnih materialov.

 

Vrtni dodatki - kupljeni

 

Ta golob in račka sta gosta ribnika v vrtu Petra Mejaka, ki smo ga prav tako predstavilli.

 

Vrtni dodatki - kupljeni

Ti mali vodni vrtovi pa že samo s ponavljanjem ustvarijo poseben estetski učinek.

 

Vrtni dodatki - kupljeni

 

Vetrnice – otroci jih ljubijo! Včeraj smo objavili navodila za vetrnico pikapolonico, ki jo je izdelala Petra Militarev. Tako čebelo pa lahko kupimo pri ribniških suhorobarjih in na raznih štantih.

Vrtni dodatki - kupljeni

 

To pa sta kačji pastir in metulj iz trgovskega centra. Otroci ju imajo radi, ker utripata s krili, saj so na vzmeteh.

 

Vrtni dodatki - kupljeni

Na različnih vrtnarskih razstavah lahko vidimo tudi velike kiparske ali umetnostnoobrtne izdelke.

Vrtni dodatki - kupljeni

Ta bronasta skulptura sedeče ženske figure seveda ne gre v 15 metrov velik atrij. Dobra pa je lastnika z velikim vrtom in globokim žepom. Ah, ko bomo veliki in premožni …

 

Prišli smo do konca naše tokratne predstavitve vrtnih dodatkov – tokrat kupljenih. Ali pa smo kaj pozabili?

Foto: Pullga, JR