Retro z vzhoda: Truck

Brezčasno pohištvo – kot da ni novo!

So stvari in ljudje, ki niso  posebno opazni, niti prodorni in očarljivi.  Enostavno so poleg nas, kot da so zunaj časa in prostora, ko pa umanjkajo, jih pogrešamo. Na moč. Potem se zavemo njihove lepote in  moči. Take sorte je pohištvo znamke Truck. Kot da je iz katerega od moskovskih matičnih uradov, barcelonske krojaške delavnice ali hišniškega stanovanja v ljubljanskem Nebotičniku. Kot da je nastalo v 30. ali 40. letih prejšnjega stoletja in se počasi staralo. Kosi, ki niso nič posebnega in so se izognili že nekaj odvozom kosovnih odpadkov. Stoli, ki jih ni škoda; molčeče omare, zadržane postelje, mize, na katerih lahko razderete likalnik in ga popravite. 

Kaj pravite, od kod je to pohištvo? 

 

 

Truck sta ustanovila Tokuhiko Kise in Hiromi Karatsu v Osaki leta 1997. Oblikujeta pohištvo, kakršno želita sama, in se pri tem požvižgata na pohištveno modo. Dobro poznata lastnosti naravnih materialov, lesa, kovine, stekla  in usnja  in jih izkoristita za ustvarjanje pohištvenih kosov, ki  trpežno trajajo dolgo dolgo – no ja, že od leta 97. Ampak videti so pa kot tisti izpred druge vojne, a ne?;)
 

  

 

Še to: vsak prototip ustvarjalci preskusijo v svojih domovanjih. Pošteno. Skratka, pohištvo Truck za dolge  krizne čase.

Foto: http://truck-furniture.co.jp/