Poročni šopki 2. del

Še nekaj poročni šopkov, ki so jih ustvarili naši cvetličarji!

Maj se je začel in v soboto bo gneča pri matičarjih – pri poroki pa je obvezen poročni šopek. Kakšne šopke so ponudili cvetličarji iz Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtni zbornici, smo lahko videli na nedavnem sejmu Poroka v Celju. Prejšnjikrat smo objavili šopke bolj umirjenih barv, bele ali pastelne, tokrat predstavljamo še nekaj živopisnih rešitev.

 

Šopek v obliki krogle na verižici: sestavljajo ga temnordeče in oranžne vrtnice. Nekonvencionalno in žareče.

 

 

Rumene kale in kraspedije, drzne linije kaskadnega šopka soustvarja še zelenje. Vitice se kdaj spiralasto zvijajo, kdaj so togo razvrščene. Za dopolnitev še mah in okrasne igle v bakreni barvi. Energično in zanosno.

 

 

Šopek za ljubiteljice modre, veliko modre. Drzne orhideje vanda, svileni trakovi, suho cvetje in grozdaste  hrušice. Je pa šopek na držalu v oranžni barvi … močno!

 

 

Še enkrat rdeče vrtnice in listi tilandsije, ki dajejo kroglasti strukturi eleganten pridih. Prečiščeno. lepo.

 

 

Spet kroglasti šopek iz rdečih vrtnic in čopkov zelenega mahu. Okrasne bucike z bisernimi glavicami so se srečno zapičile v mah in ne v cvetove. Nekaj listov pisanke razbija strogo shemo šopka.

 

 

To je samo “podnožje” šopka iz belih lilij. Elegantno.

 

 

Kroglasti šopek v vijolično-rožnatih odtenkih. Veliko vrtnic, ranunkul in liziantusa. No ja …

 

 

Zdaj smo pa na bolj spolzkih tleh! Razne fantazijske oblike poročnih šopkov so že tako tvegano področje. Šopek v obliki torbice oziroma košarice? Mnja … Svetlorumene krizanteme? No ja … In ogrodje v zamolklih odtenkih? Oh. Potem pa še karirast okrasni trak? Ojej. Kreacija za Pehto.

 

 

Nervozna zloženka za nervozno nevesto?  Kakorkoli obračamo, je nekaj odveč: morda gorčične orhideje? Ali močno modre vande?  Vijoličaste kale? Lepe glorioze? Šopi zelene trave?  Vijoličaste vitice? Morda bel svilen trak? Ali moder? Ne predstavljamo si para, ki bi se mu podal tak šopek.  A da smo brez domišljije?

 

 

Spet vijoličasto-bakreni odtenki. Frezije. Močno, vendar enostavna oblika uravnovesi barvni naboj.

 

 

Gremo k perju!

 

 

Rdeče vrtnice in perje kot od grahaste kokoške. Lepo. Stekleni biseri so odveč.

 

 

Kaj dela toliko belega kurjega perja pri tem višnjevo-zelenem šopku, ne vemo.  Morda nežno greje nevestine roke? Ali je namenjeno otiranju  prhljaja na ženinovem suknjiču? Vendar so okusi različni, zato si ga kar omislite, če vam je všeč.

 

 

Je cvetličar osmukal vse lončnice doma?

 

 

In še šopek kot rešilni obroč za vdove … ja, žleht smo! Pa nam je ideja čisto všeč, le vsega je (spet) preveč: če je že osnova v tako močni barvi, ali ne bila lepša redkejša padajoča struktura?

 

Da ne bo pomote, všeč nam je nekonvencionalno razmišljanje, toda nekaj samoomejevanja da boljše rezultate kot nizanje domislice na domislico. Tudi pri poročnih šopkih je tako. In čeprav so razstave namenjene podjetnejšim rešitvam,  mora biti za drznimi kreacijami jasen koncept, sicer namesto poročnega šopka dobimo neokusen otep.

Ker pa so bili nekateri poročni  šopki na sejmu Poroka v Celju več kot lepi, zavidamo vsem nevestam, ki si  bodo omislile kaj podobno lepega.

Foto: Mojca Kolnik

          Mirjam