Otroški šotori

Poletni večerni ne smejo miniti brez taborjenja ob ognju, pa čeprav le na domačem dvorišču ali ob bližnjem potoku.

 

 

Pripravili smo igralni šotor, v katerem sta naša fanta uživala – igrala sta se, brala, in ko je padel mrak, sta opazovala migatajočo svetlobo svečk.

 

 

Svečke izdelate tako, da preluknjate manjše konzerve, jih pobarvate z ustreznim odtenkom barve ter jih poveznete v steklen kozarec. Pod konzerve položite prižgano svečko. Skozi luknjice bo migetala svetloba, ki jo oddaja svečka.

 

 

Šotor je narejen iz 7 palic dolžine 120 cm. Potrebujemo še približno 2,5 m x 1,2 m blaga. Blago smo na palice pripeli s spenjačem, vi lahko uporabite žebljičke. Za blago lahko uporabite odrabljene prte ali rjuhe ali pa v bližnji trgovini s tekstilom pobrskate za kosi blaga po znižanih cenah.

 

 

Šotora smo okrasili z zastavicami, ki smo jih prej porisali z akrilnimi barvami ter tako dosegli ljubko dekoracijo. Iste zastavice boste lahko uporabili tudi za druge dogodke, kot je zabava za rojstni dan ali le popoldanski klepet s prijateljicami.

 

 

Svetilke v steklenih kozarcih smo pritrdili pod streho šotora ter ju smo označili s številkama, tako bosta fanta vedela, čigav je kateri. Simpatične številke lahko uporabite tudi za druge dogodke, recimo dekoracijo otroških sob ali hišne številke, ki jo obesite v hodnik.

 

 

Enako smo pripravili tudi vreče za podlogo, raševino smo porisali z geometrijskimi liki v primernih odtenkih ter dodali blazine, da so utrujene glavice lahko počivale na mehki podlagi.

 

  

Naša fanta sta se zabavala z doma narejenimi loki in metanjem žakeljčkov iz blaga v različno velike lonce. Žakeljčki so polnjeni s kamenčki ali fižolom. Fanta sta zelo rada pomagala pri izdelavi vseh igračk.

 

Rumeno preobleko sta dobila tudi loka, s katerima sta se fanta rada igrala. Pustite otrokom proste roke, naj sami izberejo temo in igrače za poletno taborjenje.

Tik pred večerno pravljico sta otroka odskakljala na kavbojski del taborjenja, uživala sta s konjički iz blaga. Kako do doma narejenih konjičkov – preprosto – navodila najdete tu.

Pravljico za lahko noč sta prebrala pred šotorom. Branje pravljic ob večerni svetlobi je doživetje, ki se ga bosta naša fanta še dolgo spominjala.

Branje sta nadaljevala vsak v svojem šotoru.

Šotore lahko postavite ob bližnji reki, potoku ali na domačem vrtu. Prav pridejo tudi vrtovi babic ali drugih prijaznih sorodnikov. Izkoristite zadnje poletne dni in se zabavajte z otroki. Čisto mimogrede tudi odrasli pademo v igro in se z veseljem in užitkom zleknemo ob šotor s čtivom v roki.

Izdelava in ideja: Mateja Dobravec

Fotografiral: Klemen Brumec