Naredimo svečo

Mojster Rafael Samec svetuje, kako uliti svečo

Potrebujemo

Če celo svečarski mojster v delavnici uporablja kar najnavadnejše kuhinjske pripomočke, tudi vi ne potrebujete drugega kot:
·  kuhinjski lonec
·  zajemalko za prelivanje
·  model po izbiri
·  vosek oziroma parafin
·  stenj
·  barve (voščenke ali barve po nasvetu v specializiranih trgovinah)
·  model, ki prenese višje temperature
·  po potrebi pletilko, lopatko, izvijač …
·  dodatke za okras
Za ulivanje sveč  potrebujete nekaj pripomočkov iz vaše kuhinje. 
Vosek kupite v specializiranih trgovinah s pripomočki za ustvarjanje, izbirate lahko med parafinskim in čebeljim voskom. Naravni čebelji vosek ima  toplo rumeno barvo, parafinski pa je bel.  Za obarvanje lahko uporabite tudi navadne voščenke za risanje, vendar z njimi ne boste dosegli močnih sijočih barv.
 
Opozorilo
 
Pazite na varnost. Previdno segrevajte vosek na štedilniku. Morda je  najbolje, da manjši lonec  daste v večjega, v katerem je voda. To je najvarnejši način. Ne segrevajte ga v mikrovalovni pečici, saj se lahko razlije. Pri prelivanju bodite previdni, da se ne spečete ali celo ne povzročite požara.
 
Taljenje voska
Primerno količino voska stalite v loncu na štedilniku. Pazite, da se ne pregreje! Pripravite model in ga postavite na časopisni papir, da ne boste popackali delovne površine.
 

Previdno:  vosek talite počasi in ga ne pregrejte. 

 

Ulivanje
Ko je vosek stopljen, ga previdno ulijte v pripravljeni model. Mojster je tokrat ulival štirikotno svečo v enostavnem kovinskem modelu. Vi lahko uporabite primerne kuhinjske posode ali pripomočke, prazno embalažo, večje otroške kocke… pazite le, da prenesejo višjo temperaturo.
 
Staljeni vosek previdno nalijte v pripravljeni model.
Stenj za svetel plamen
 Čim debelejšo svečo želite izdelati, tem debelejši stenj vzemite.  Izmerite globino modela, v katerega boste ulili vosek. Dolžina stenja naj bo za nekaj centimetrov daljša od izmerjene globine. Privežete ga na palčko in jo položite čez model tako, da konec stenja sega do središča modelovega dna.
 
Stenj vstavite s pomočjo pletilke.
Lahko pa stenj vstavite kasneje v mehek vosek, pomagate si s pletilko. Sveča bo bolje gorela, če stenj predhodno  pomočite v vosek in ga ohladite.
 
Barve za drugačno svetlobo
Vosek se ohlaja precej časa. Če se vam mudi, si lahko pomagate tako, da model postavite v večjo posodo z ledeno vodo.
 
Tako ste izdelali belo svečo. Voske pa lahko tudi obarvate. Najbolj enostavno je, da mu primešate kar navadne voščenke za risanje. Vendar za intenzivnejše barve potrebujete bolj koncentrirane barve. Če vam ni do poskušanja, vprašate za nasvet v trgovini. Svečo lahko ulivate z več plastmi  voska različnih barv. Ko ulijete prvo  plast, počakate, da se popolnoma strdi. Šele potem nadaljujete z ulivanjem   nove plasti.
Zdaj pa prava ustvarjalnica
Od tod naprej lahko začnete svojo ustvarjalno zgodbo.
 
Ob rob modela vstavite različne okraske, na primer rezine suhih pomaranč, cimetove palčke, školjčne lupine, koščke voska različnih barv … Mojster zdaj ustvarja serijo sveč s steklenimi dodatki.
 
Posebni dodatki naredijo posebno svečo. Mojster zdaj eksperimentira s steklom.
Sveča je narejena, popolna pa bo, ko jo boste prižgali. Fotografirajte svoje sveče in albume objavite na portalu Dom in stil!
Za Dom in Stil svetuje mojster Rafael Samec.