Kvačkanje – srček

Navodila za kvačkani srček so natančno opisana in podkrepljena z nazornimi fotografijami. Ne bo težko.

Pripravili smo navodila za kvačkanje majhnih ljubkih srčkov. Kvačkani izdelki so lahko odlična popestritev tudi pri okrasitvi stanovanj ali izložb in drugih poslovnih prostorov.

 

Navodila za kvačkanje malega srčka: najprej naredimo začetni vozel.

 

 

 

Nato nakvačkamo šest verižnih petelj: s kljukico zagrabimo nit, ki teče od levega kazalca, jo ovijemo okoli kvačke in prevlečemo skozi narejeno zanko (glej sliko). Tako dobimo verižno petljo. Postopek ponovimo še petkrat.

 

Dobili smo vrsto s šestimi verižnimi petljami. Zdaj v vsako od njih naredimo gosto petljo: vbodemo v predzadnjo petljo nasnutka, zajamemo nit, jo ovijemo in prevlečemo le skozi prvo zanko na kvački. Nit spet ovijemo in jo potegnemo skozi obe zanki na kvački (glej sliko).

 

 

Ko pridemo na konec vrste, moramo imeti vseh 6 gostih petelj. Naredimo eno verižno petljo za obrat.

 

 

Kvačkanje obrnemo tako, da spet začnemo z desne. Znova naredimo celo vrsto gostih petelj. Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo 6 vrst gostih petelj – majhnega kvačkanega kvadratka.

 

Zdaj bomo delali dvakrat ovite šibične petlje: nit dvakrat ovijemo okoli kvačke, to pa vbodemo v sredino prejšnje vrstice (v sredino zgornje stranice kvadratka), zajamemo nit in jo prevlečemo. Tako imamo na kvački štiri zanke. Spet ovijemo nit in jo prevlečemo skozi prvi dve zanki. Nit še enkrat ovijemo in jo prevlečemo skozi naslednji dve zanki. Spet ovijemo in prevlečemo nit skozi zadnji dve zanki (dokler nimamo na kvački spet samo ene petlje). To je dvakrat ovita šibična petlja.
Potrebujemo jih 8, ki jih izdelamo na enak način in kvačko vedno vbodemo v isto luknjo na sredini vrste.

 

 

 

Ko nakvačkamo vse šibične petlje, naredimo v zadnjo petljo v prejšnji vrsti eno polgosto petljo tako, da kvačko vbodemo v zadnjo luknjo prejšnje vrste, ovijemo nit in jo prevlečemo skozi obe zanki na kvački.

 

Tako, dobili smo desni polkrog zgornje polovice srčka. Potrebujemo še levega, zato ponovimo postopek z dvakrat ovitimi šibičnimi petljami še na ‘levi’ stranici kvadratka, ki ga na enak način zaključimo s polgosto petljo.

 

Srček je izdelan. Lahko ga pustimo tako in zavozlamo konec niti, lahko pa nadaljujemo kvačkanje na preostalih dveh stranicah kvadratka tako, da po vsej dolžini naredimo polgoste petlje in s tem utrdimo robove.

 

 

Ko delo končamo, odrežemo vrvico in jo zavozlamo tako, da jo prevlečemo skozi zanko in zategnemo.

 

 

S kvačkanimi srčki okrasimo veje, jih našijemo na kvačkane izdelke ali jih uporabimo kot stensko dekoracijo. Več o valentinovih stenskih dekoracijah pišemo tu – valentinovo na stenah.

  Izdelava in foto: Tjaša Brajdih – Unikatiasha