Kdaj posejati božično žito

Mar veste kdaj je potrebno posejati božično žito v adventnem času?

Žito v adventnem času sejemo na praznik sv. Barbare, 4. decembra, ali sv. Lucije, 13.decembra. Sčasoma se je v Sloveniji kot tretji dan sejanja žita uveljavil tudi Marijin praznik (8. decembra).

 

V Sloveniji se po različnih pokrajinah z žitom ravna zelo različno. Večina ozelenelo žito postavi k jaslicam ali vanje. Nekateri ga pustijo rasti do praznika sv. treh kraljev, najpogosteje  pa do svečnice. Na Spodnjem Štajerskem in v Beli krajini ga včasih okrasijo s pisanimi umetnimi cvetlicami, ki jih zatikajo med bilke. Ko dotraja, ga zavržejo, redki zažgejo, dokaj pogosto ga dajo govedi ali perutnini. Na Notranjskem pa ga spravijo v papir in ga spomladi podorjejo, ker se ne spodobi, da bi to žito metali na gnoj ali vrgli kokošim.

(Povzeto po Niko Kuret, Praznično leto Slovencev)

 

 

Kuhinjske potrebščine so lahko tudi izvrstni dekorativni elementi, in če boste letos imeli žito tudi v kuhinji, lahko uporabite kuhinjsko desko in strgalnik ter tudi z njima poustvarite božično razpoloženje.

 

Na kuhinjsko desko narišite motiv, v prikazanem primeru je narisana smreka.

Pohitite, danes je sv. Lucija, in tako imate priložnost, da posejete žito, da vam bo vzklilo do božiča in v vaš dom prineslo prvi znak pomladi.

 

Ideja, izvedba in fotografira: Mateja Dobravec