Hej, kdo obeša cunje med moje rože?

Ideja za deželo palčkov v cvetličnem loncu

Ideja za dekoracijo cvetličnega lonca z deželo palčkov je samo iztočnica za vaše ustvarjanje: sodelujete lahko z otroki!

“Mama, mama, a si ti obesila perilo med moje rože?”

“Jaz že ne, Pika! Imam svoje vrvi in sploh, ali misliš, da bi lahko svoje hlače obesila med tvoje rože? Ali niso malo prevelike?

“Ati, ati, a si ti porisal moje kamne?”

“Kamne porisal?!? In zakaj naj bi to storil, Pika moja?”

“Zato, ker jih je  nekdo porisal – pa jih nisem jaz!”

Ideja za dekoracijo cvetličnega lonca z deželo palčkov

Hm, naša Pika ne laže! Pojdimo pogledat! In gremo k njenemu vrtičku v dveh lončkih, kamor smo spomladi posadili dovolj trpežne rastline za tako malo piko. Ojej, pa je res nekdo porisal Pikine velike lepe kamne! Majhne rožice je naslikal nanje! Kaj je pa to? Čisto majcene blatne stopinje… “A sem vama rekla!” pribije Pika malo užaljeno in malo zmagoslavno.

Ideja za dekoracijo cvetličnega lonca z deželo palčkov

Glej, glej, majcena vrv za perilo! Pa prava plantaža mušnic z belimi pikami! 

Ideja za dekoracijo cvetličnega lonca z deželo palčkov

Na vrvi pa: nogavičke, puloverček, hlačke, kapica … le kdo je obesil ta oblačilca?

“Jaz že ne,” reče Pika resno.

“Jaz tudi ne,” reče ati še bolj resno.

Hm, ali hočeta reči, da sem jih jaz? Ta je pa lepa!

Ideja za dekoracijo cvetličnega lonca z deželo palčkov

“Če nisi bila ti, mami, so bili pa palčki!” reče Pika prepričano.

Seveda, palčki! Palčki so gotovo včeraj polizali omako iz lonca in palčki so spili pol litra malinovega sirupa, oja, palčki so skrhali naše najostrejše škarje in palčki so včeraj oplenili našo zbirko naprstnikov, ki jih za spominke kupujemo vsepovsod po svetu. Morda jih uporabljajo namesto skodelic ali celo kahlic.

Kolikor se spoznamo na palčjelogijo, samo oni gojijo mušnice, da iz njih varijo zvarke za zoprne vešče. Uf, v Pikin vrt v lončkih so se res naselili palčki! Kaj pa zdaj?

“Nič,” reče Pika, “bodimo tiho, da jih ne preplašimo. Ker če se palčki razjezijo, je pa kriza!” Zato se tiho odplazimo in pustimo palčje posestvo na miru.

Ideja za dekoracijo cvetličnega lonca z deželo palčkov

Navodila za deželo palčkov

 

Deželo palčkov smo počasi ustvarjali: spomladi smo dva skledasto oblikovana lončka zasadili s sočnicami in travo. Vmes smo dali dva kamna. Ko nam je nasadek postal dolgočasen, smo se domislili, da v njem  ustvarimo pravljično deželo. Ker so najbolj privlačne nekoliko skrivnostne stvari, nismo izdelali palčkov, ampak smo samo nakazali male prebivalce med rastlinami. V zemljo smo zapičili dve rogovilici in nanju obesili tanko vrvico, na katero smo nanizali oblačilca.

Ideja za dekoracijo cvetličnega lonca z deželo palčkov

Oblačilca smo izdelali iz fimo mase.

Potrebujemo:

  • belo in rdečo fimo maso,
  • nožek,
  • valjar,
  • malo vrvice.

Fimo maso pregnetemo, da postane bolj voljna. Iz koščkov bele mase oblikujemo bete za mušnice, nanje pa posadimo rdeče klobučke. V klobučke vtisnemo bele pike.

Za oblačila razvaljamo nekaj rdeče in nekaj bele mase. Iz njiju izrežemo različna oblačila, pogladimo robove in jih okrasimo. Rob na enem delu oblačilc zavihamo tako, da bomo vanj lahko vdeli tanko vrvico ali debelejšo nit. Oblikovane mušnice in oblačila damo v pečico, segreto na 130° C, in maso utrjujemo na tej temperaturi približno 30 minut. Izdelek lahko zatem še polakiramo. Skrbno moramo upoštevati predpisano temperaturo za pečenje, saj se pri previsoki temperaturi iz mase sproščajo strupeni hlapi.

Ko se izdelki ohladijo, oblačilca nanizamo na vrvico in jih obesimo med rogovili, gobe pa razpostavimo med rastlinami.

Kamne okrasimo z akrilnimi barvami. Mi smo na nekaj kamnov naslikali skrivnostne stopinje, na nekaj pa rdeče cvetke.

Ideja za dekoracijo cvetličnega lonca z deželo palčkov

Idej za pravljično deželo je še veliko: izdelajte vilinsko poljano, polžje kraljestvo,  mestoali grad … Uporabite lahko različne materiale in deželo počasi dograjujete. Tudi otroci bodo radi sodelovali.

Zasaditev: Mirjam

Dekoracija: Matejad

Foto: KB