Tulipan kot ornament, vzorec

Od turške ornamentike do Williama Morrisa

 

Januarski šopki s tulipani so me napeljali na iskanje vzorcev s tulipani. Jasno, najprej v  domovino tulipanov, Turčijo! Tam so tulipani povsod: na keramiki, izvezeni na oblačilih, tudi turbani naj bi posnemali obliko teh kraljevskih cvetov.

 

 


Mehmet Gursoy, letnik 1950, se ukvarja s keramiko že tri desetletja. Pripomogel je k preporodu tako imenovane izniške keramike, poimenovane po mestu Iznik, ki je pod Unescovo zaščito. Obudil je izgubljeno umetnost, prodrl v skrivnosti sijaja in barv rokodelstva, ki je doseglo vrh pred 500 leti, in zdaj vzgaja nove rokodelske umetnike. To sta dva njegova krožnika – prelepa. In ja, predraga, buuu!
 

 

 

Tulipani so za Turki obnoreli Nizozemce. Poklon nekdanji noriji in dragocenosti tulipanovih cvetov so te vaze.

 

 

Vaza Tulipa združuje turško in nizozemsko oblikovanje, tako kot je tulipanov cvet simbol Turčije in Nizozemske. Oblika vaze izhaja iz tradicionalnih flamskih vaz, potiskana pa je s tradicionalnimi turškimi vzorci, idealna simbioza. To ni vaza za naročja tulipanov, ampak samo za nekaj posameznih cvetov, kar se navezuje na famozno leto 1637, ko je ena sama tulipanova čebulica stala toliko kot hiša. Lotte van Laatum jo je oblikovala za Sub-studio.

 

 

 Če ste vsaj malo zagledani v 19. stoletje, ste gotovo že opazili katero od del Williama Morrisa, angleškega tekstilnega oblikovalca, umetnika, pisatelja – in socialista! (Ampak zakaj so danes plakati z njegovimi vzorci, kaj šele tapete, tako dragi?) Bil je pripadnik prerafaelitskega gibanja in zagledanec v zlati srednji vek, ko so po vejah še letale rajske ptice in so brumni vitezi držali za rokce mile grajske gospodične. No, in ko se je tako posvečal pisanju poezije, prevajanju srednjeveški besedil v sodobnejšo angleščino in ustanavljanju angleške zveze socialistov, je vmes še kaj malega narisal, kak vzorček. Vzemite zadnje besede kot ironični izmislek, saj je William Morrris skupaj s sodelavcema Edwardom Burne-Jonesom in slavnim prerafaelitom Dantejem Gabrielom Rosettijem ustvaril dela in vzorce, ki v naši zavesti še vedno asociirajo na dom viktorijanske Anglije.

 

 

Nekoč se mu bomo posvetili v posebnem članku, tokrat le nekaj njegovih vzorcev s tulipani! Še vedno lahko kupimo tapete, blago, blazine z njegovim podpisom.

Tulipane smo tako na naših straneh  pošteno obdelali, zdaj pa naj svoje naredita še sonce in naracva – hočemo pomlad!