Ribežen – glavni element svečanega pogrinjka

Letošnje dekoracije temeljijo na rabljenih predmetih.

Pri stari mami sem na obisku, pa jo poprosim, če mi pokaže zaklade, ki se skrivajo na njenem podstrešju. Skupaj brskava po zaprašenih škatlah in zabojih. Ven jemljeva različne obleke, vrvice, gumbe, prte, krožnike, božične okraske in še 100 drugih stvari. Ogledujeva si jih in se pogovarjava. Stara mama se povsem razneži, saj vsak od teh, že pozabljenih predmetov, v njej obudi spomine. Od nje se poslovim s polnim naročjem lepih stvari  in s srcem, polnim zanimivih zgodb.

Zaradi vseh teh lepih vtisov se odločim, da bo danes miza pogrnjena v romantično-rustikalnem vzdušju.

Za romantiko bodo poskrbeli nežno modri krožniki, posuti z drobnimi belimi pikicami in najlepši platnen, čipkast prt naše stare mame. Samo še po platnene prtičke skočim, jih nežno ovijem okoli pribora, pritrdim z vrvico in okrasim s storžkom.

 

 

Za rustikalni pridih bo poskrbela stara lesena deska, na kateri je bilo narezanega že veliko kruha in salam. V središču pozornosti pa bo resnično star, od rje načet in obtolčen ribežen. Zelo uporaben predmet z mnogimi imeni – poznamo ga še kot rib’žn, ribežl, rendo ali strgalnik. Brez njega v kuhinji ne gre. Še danes se niso dosti spremenili v obliki ali materialu. Samo blešeče se svetijo, ker so pač novi.

 

 

Rjastega uboščka obkrožimo z elegantnimi prazničnimi bunkicami, storžki in steklenim kozarcem za vlaganje, v katerega smo dali smrečje.

 

 

Vse lepo razporedimo po deski in prižgemo še svečko, da bo bolj svečano.

 

 

Poglejte, kako ribežen sije od sreče! Iz zaprašenega podstrešja je bil povabljen za našo praznično okrašeno mizo in postal središče pozornosti.

 

 

Praznični pogrinjek je končan. Združili smo novo in staro, romantično in rustikalno.

 

 

Z družino in prijatelji bomo posedli za mizo, zadišalo bo po slastni hrani iz domače kuhinje. Jedli bomo, pili in se pogovarjali, stara mama pa bo potiho in naskrivaj nežno pobožala svoj čipkast prt in pomežiknila staremu ribežnu.

Krožniki in skodelico so iz trgovine Evindom.

Stiliranje in foto: MatejaD