Pisani ročaji za posodo s školjkami in kamenjem

Kako lično in preprosto postavimo na ogled drobne predmete s potovanj.

Poletje in počitnice so tu, čas je za potovanja in uživanje na morju.

Ali na svojih pustolovščinah zbirate majhne predmete iz narave, ki pa jih nato doma nimate kje razstaviti? Za vas smo pripravili zanimivo rešitev: steklene posode okrasite s pisanimi ročaji. Tako boste svoje zbrane spomine s ponosom postavili na ogled na police ali mizo.
Potrebujemo:
  • večje steklene posode s plutovinastimi zamaški,
  • plastične zamaške od plastenk,
  • modelirno maso, ki se utrjuje v pečici (na primer Fimo, Carnit ipd.),
  • orodja za oblikovanje z modelirno maso,
  • kuhinjsko pečico,
  • močno lepilo ali pištolo za toplotno lepljenje,
  • školjke, kamenje ali druge naravne materiale z naših potovanj.
Steklene posode napolnimo s spominki s potovanj, ki jih želimo razstaviti na naših policah. Mogoče zbiramo školjke, kamenje, mivko, majhne figurice, koščke stekla …? Materiale razvrstimo v steklene posode in posode nato zapremo s plutovinastimi zamaški.
Nato si pripravimo modelirno maso, da bomo izdelali ročaje. Za naše morske motive smo izbrali morske barve modelirne mase: temno modro in dve svetlo modri, belo in oranžno barvo.
Iz modelirne mase oblikujemo poljubne oblike, ki bodo služile kot ročaj na plutovinastem zamašku.
Pazimo torej, da so oblike dovolj velike za držala. Velikost preverjamo kar s polaganjem oblik na plutovinaste zamaške.
Ko izdelamo vse ročaje iz modelirne mase, jih zložimo na keramično ploščico ali drugo podlago, primerno za pečenje v pečici, in jih v kuhinjski pečici pečemo po navodilih proizvajalca modelirne mase.
Ohlajene izdelke z močnim lepilom ali kar s pištolo za toplotno lepljenje nalepimo na sredino plutovinastih zamaškov. Počakamo, da se lepilo posuši.
Posode, okrašene s pisanimi ročaji, razvrstimo na police ali mizo ter si tako z morsko dekoracijo pričaramo pravo morsko razpoloženje.
Naši poletni spomini s potovanj so spravljeni v lično okrašenih steklenih posodah, ki smo jim dali svoj ustvarjalni pečat.
Jožica Rade, podjetje Creatissimo 2010