Kvačkamo košarico za pirhe – z vrvjo

Kvačkamo z vrvjo.

Debelejša naravna vrv je praktičen in cenovno dokaj ugoden material, iz katerega lahko izdelamo veliko zanimivih in uporabnih stvari. Tokrat bomo skvačkali skledo za sadje, ki je lahko prava paša za oči in odlična namizna dekoracija.

Za izvedbo bomo potrebovali le debelejšo vrv v naravni barvi (če je nimate doma, jo je mogoče kupiti v skoraj vsaki agrarni trgovini) in debelo kvačko (njena debelina je odvisna od debeline vrvi).

 

Potrebno je znanje kvačkanja naslednjih petelj:

verižna petlja, polgosta petlja, gosta petlja, polšibična in šibična petlja (namig: na spletu najdete veliko slikovnih in video prikazov za učenje osnov kvačkanja).

Najprej naredimo zanko, skozi katero vtaknemo kvačko.

Nato nakvačkamo 5 verižnih petelj.

Zadnjo petljo povežemo s prvo s polgosto petljo, da dobimo obroček.

Naredimo eno verižno petljo in nato z vbadanjem kvačke v sredino dobljenega obročka izdelamo 10 navadnih gostih petelj (oz. po potrebi, odvisno od debeline vrvice).

 

Ko pridemo do prve petlje, jo povežemo z zadnjo s polgosto petljo.

 

V naslednji vrsti število petelj podvojimo, tako da v vsako petljo naredimo dve novi gosti petlji (če smo jih v prvi vrsti imeli 10, jih bomo tokrat dobili 20).

Spet povežemo zadnjo s prvo petljo. Nato naredimo tri verižne petlje. Naprej v vsako petljo naredimo eno polšibično petljo in dodamo še eno verižno. Postopek ponavljamo po celotnem obodu kroga.

Ko združimo zadnjo petljo s prvo, dobimo takšno obliko (glej sliko). Nakvačkali smo dno sklede. Če bi radi dno povečali, nakvačkamo še kakšno vrstico več, pri tem pa pazimo, da število petelj primerno povečujemo, da se nam oblika kroga ne začne zvijati navznoter.

 

V naslednji vrstici delamo navadne goste petlje v vsako prejšnjo verižno, vendar tokrat kvačke ne vtikamo pod oba ‘mostička’ petlje, ampak samo skozi vrhnjega (kot kaže slika).

Tako dobimo bolj poudarjen spodnji rob sklede.
V naslednjih dveh vrstah nadaljujemo s kvačkanjem polšibičnih petelj. Lahko nakvačkamo tudi več vrst ali različne vrste petelj, odvisno, koliko ste vešči kvačkanja in kakšno obliko sklede si želite.

Mi smo se odločili za nižjo skledo, v kateri bomo imeli sadje. Za kaj bi jo pa uporabili vi?

Na enak način si lahko omislimo tudi druge oblike kvačkanih predmetov. Taka vazica z mačicami je lepa dopolnitev naše namizne dekoracije s sadjem.

 

Tjaša S.
unikatiassha