Dekoriranje lovskih trofej

Jelenovo, srnjakovo, gamsovo rogovje – ga imate doma na steni? Ali ste ga že zdavnaj sneli in shranili na podstrešju ali v kleti? Po podatkih Lovske zveze Slovenije je bil lani vsak stoti Slovenec lovec, lov je bil priljubljeno početje tudi številnih naših prednikov in lovske trofeje so bile zaželeno okrasje domov. Take dekoracije se zdaj marsikje držijo slabi občutki – a kar je, je. Živali so že zdavnaj v večnih loviščih, rogovje (mimogrede, v naravi lahko najdete tudi rogove, ki jih srnjak in jelen izgubita vsako leto spomladi) pa je lahko zanimiva osnova za nove uporabne ali okrasne izdelke v domu. Pa bomo lahko kazali in nasadili roge čisto po svoje …

Kako osvežiti lovke trofeje, ki ležijo po podstrehah in kleteh

K izzivu smo povabili dve ustvarjalki, Anito in Mašo, in jima predali roge. Lahko spremljate, kako sta se kljub začetnemu odporu lotili ustvarjanja.

Anita Česnik Mažgon piše blog Rockstarsi.si in v prostem času ustvarja lične obešalnike. Ko je dobila v roke rogove, jo je malce spreletelo, predvsem pri tistih z lobanjo. »Potem sem pomislila, da dajem tem rogovom še eno ‘življenje’, in takoj sem se počutila bolje,« pravi. Po čiščenju vseh naslag in prahu davnih časov pa se je že ukvarjala z ustvarjalnimi idejami namesto s predsodki. »Odločila sem se enemu rogovju podariti magične moči samoroga in ga oviti v pisane bleščice. Pri drugemu pa sem se odločila za nekoliko bolj minimalistično, a bogato različico z rožnato zlato in geometričnim vzorcem.

Tudi Maša Strobl, blogerka bloga Kreativna družina in ustvarjalka, se je projekta Belo/črno zelo razveselila, saj ima rada izzive – in rogovi so vsekakor bili izziv! Velik izziv, pravi: »Sama namreč po njih nikoli ne bi posegla. Če me spomin ne vara, sem jih pred leti nekaj celo prijazno odstopila sosedu lovcu.« Izbiranje barvnih shem in postopkov dekoriranja je bil zanjo čudovit ustvarjalni proces, v katerem sta nastala res lepa dekorativna kosa, ki ju bo z veseljem uporabila.

Barvanje osnove

»Velik čar projekta pa je bilo tudi sodelovanje z Anito, s katero se vedno ujameva, in to proces še olepša. Sicer si rogov nisva razkrili do zadnjega (ker se nisva hoteli ‘okužiti’), a vseeno so bile spodbude in pogovori o različnih zamislih in tehnikah zelo plodni,« je povedala. Sodelovanje pri projektu je bila čudovita izkušnja in jo priporoča vsem z ustvarjalno žilico. »Lepo je razmišljati o nečem novem in iskati rešitve zunaj standardnih okvirov. Če ob tem lahko v dobri družbi popiješ še kavico ali dve, je užitek še toliko večji!«

»Ko sva izdelke postavili na kup, sva bili presenečeni, kako različno sva se lotili naloge. Vsaka je v projekt vnesla svoj stil in svoje ideje. Skupne fotografije pa so nastale na enega najbolj vročih dni v letu, zato je običajno toplo kavo ob klepetu prav po lovsko nadomestilo hladno pivo,« pa se smeji Anita.

In kako boste vi okrasili svoje roge? Ne, ni vam treba trobiti v isti rog! 😉