Sejmi okusov – GASTexpo, Sladoled, Vino

Na kratko: kuhinje za chefe, sladoled, stoli, vino in natikači

 

Od ponedeljka, 8. februarja 2010, do četrtka, 11. februarja 2010, potekajo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani sejmi GASTexpo – sejem gastronomije, pijače, kave, slaščičarstva, pekarstva, gostinske in hotelske opreme; sejem SLADOLEDA in VINSKI sejem, vsi z novim sloganom Sejmi okusov.

Sejmi so odprti za vse, vendar so najbolj  namenjeni strokovni javnosti, na njih pa razstavlja  okrog 300 domačih in tujih razstavljavcev. Spremlja ga  strokovni program, katerega nosilci so pogosto razstavljavci sami. Pogrešamo skupno zasnovo in izvedbo tovrstnih programov.

Mi smo sejme obiskali zato, ker so nas zanimale smernice v oblikovanju in opremljanju lokalov, želeli pa smo najti tudi ideje, ki bi jih lahko s pridom uporabili doma. Žal smo lahko poskusili dosti več sladoleda, kot pa smo videli porcelana, krožnikov, pribora, stolov … Več o videnem v katerem od prihodnjih prispevkov, danes želimo predstaviti le pogrinjke, ki so delo učencev Šolskega centra – šole za storitvene dejavnosti iz Velenja. Pripravili so pogrinjke na temo pusta, valentinovega in zelišč. Na razstavnem prostoru sta učenca 2.gh razreda Sebastijan Kralj in Branko Viher skupaj s svojo učiteljico zlagala prtičke in skrbela za urejeno podobo razstavnega prostora. Oba sta zatrdila, da se rada ukvarjata tudi s tako »ženskimi« stvarmi, kot je urejanje lepe jedilne mize. Ne, zamisli učencem skupaj z učiteljico ne zmanjka, zatakne pa se pri denarju, saj šola za ta namen nima veliko denarja. Toda veliko stvari, od prtičkov do okrasja, sami izdelajo. Ker pa bodo nekoč profesionalci, se njihovi pogrinjki tudi držijo vseh pravil, kako razpostaviti krožnike, kozarce in pribor.
Mi si želimo več takih razstavljavcev, kot je Šolski center iz Velenja.
valentinovo – kristal, naravna barva škatlice v obliki srčka, lahko nanjo le narište/izvezete srčke in rdeč prt
veseli pustni pogrinjek, kombinacija beneških mask in pisanih dodatkov
Grajamo: dokaj visoka cena vstopnice bo odvrnila marsikaterega morebitnega obiskovalca, posebno če mu ni do zastonjskih grižljajev in pokušin, ampak išče le informacije.
Aha, kje so se izgubili natikači? Na eni od stojnic, špasni, usnjeni, s prilagodljivim podplatom, krasnih vzorčkov in s trdno zasidrano ceno nekje visoko na nebu.