Ideje za novoletno darilo – Tomaž Gubenšek

Igralec Tomaž Gubenšek: želi si lepega. Miru. Akademije.

Tomaž Gubenšek je diplomirani gledališki igralec in je že med študijem blestel v svojem izbranem umetniškem poklicu. Že kot študent je prejel študentsko Severjevo nagrado. Po uspešni karieri v gledališkem in radijskem svetu se je leta 1998 zaposlil na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani kot strokovni sodelavec za predmet tehnika govora. Nikakor ne pretiramo, če rečemo, da je zaradi svoje radodarne narave, odprtega duha in izrednega smisla za humor eden najbolj priljubljenih profesorjev na akademiji.

In kaj si moški, čigar življenje je prepleteno z umetnostjo, študentskimi vragolijami in pestrostjo urnika, želi v letu 2011?
1.      Nove umetniške akademije
 

(Foto: Ravnikar Potokar arhitekturni biro, vir fotke )

“Kljub neverjetni predanosti vseh študentov in zaposlenih na vseh treh Akademijah leta in leta premajhnih prostorov in finančne podhranjenosti še vedno kažejo odnos države/družbe do umetniških poklicev. Vse tri Akademije spadajo med boljše v Evropi in vsi si zaslužimo spodobne prostore za naše delo.”

2. La Pavoni – aparat za kavo STRADIVARI – SPL

“Aparat je res podoben violini – prečudovit, natančen, zapeljiv. A tudi tukaj velja, da samo aparat še ni dovolj – pomembna sta tudi način priprave in izbira kave.
Je pa res, da lahko že samo aparat spremeni kuhinjo v galerijo …”

3. Počitnice v naravi

“Kjerkoli. Kadarkoli. Lahko s knjigo. Lahko tudi brez. Obvezno pa z dolgimi sprehodi. Poslušanjem zvokov. In tišine. In brez ljudi, seveda ;)”


4. Ogled
razstave skupine AES+F

“Ruska videoskupina, ki me vedno znova preseneti s svežino, provokativnostjo in duhovitostjo. Kompleksna in natančna analiza tega sveta, ki me nikoli ne pusti hladnega.”

5. Nova knjiga Alenke Steindl

foto: Mojca Ketiš
“O času, ki ga ni več, pa je še vedno skrit v kotičkih mesta. Uspel povonjati par odlomkov in komaj čakam, da izide.”
 Tomaž Gubenšek je pač človek z velikim srcem za umetnost (še njegov aparat za kavo je izraz čiste estetike). Poleg mirnega počitka ob zasluženem dopustu se njegove želje vrtijo okrog prebujanja duha, radovednosti, odpiranja novih dimenzij in novih vrat študentom umetniških akademij. Prvi želji se pridružujemo tudi mi, za preostale želje pa upamo, da se bosta našla čas in način, kako jih uresničiti. Če tudi vi poznate kakšno toplo, odprto, umetniško dušo, vam lahko kateri od namigov iz današnjega članka prebudi domišljijo in da idej. Galerije, muzeji, kavarne, knjigarne, skrite pod belo snežno odejo, imajo tople prostore, ki vabijo. Kava v dvoje, dan v muzeju ali preprosto branje novih knjig v objemu kavča in skodelice kakava pričarajo v decembrske dni še več prazničnosti.
Zapisala: Mojca Ketiš