Zelenjavni vrt v lončkih

Okenske police, balkoni in terase bodo letos v skaldu s trendi in recesijo obrasli z zelenjavo!

Bentite nad uvelo zelenjavo v marketih ali veselo rastočimi cenami zanjo na tržnici? Bi bili radi prepričani, kaj imate na krožniku? Ali ste preprosto trendovski tip, ki noče zamuditi najnovejših hitov? 

Dišavnice, paradižnik in paprika v lesenem čebru

Potem morate letos na okenske police, balkone in terase postaviti lonce, zabojčke in vreče z zelenjavo. Tako boste šik, eko in varčni. Skrbne slovenske gospodinje, ki prav sedaj kupujejo pet tekočih metrov surfinij in dva metra pelargonij, pa v jok: »Rdeča pesa na balkonu? Ja kaj bodo pa sosedje rekli? Krompir na terasi? Kot da nimamo denarja zanj!« No, prebivalci velemest po svetu so že odkrili prednosti tovrstnega vrtnarjenja v lončkih: ob radostih opazovanja, kako se mlade rastline razvijajo in krepijo, lahko mimogrede še natržemo svež paradižnik češnjevec in ga pozobamo, pred kosilom naberemo solato ali celo izkopljemo mladi krompirček. In če natančno pogledamo, v čem pa je fuksija lepša od rdeče-, rumeno- ali ali belostebelne blitve?

 

Rdečestebelna blitva
Zelenjava zna biti ravno tako prikupna, le v nevarnosti je, da jo prehitro pozobljemo … Zato pa bodo otroci spoznali, da fižol ne raste v konzervi in zakaj ima neumen kmet debel krompir.
Pojdimo po tem neresnem uvodu k resnejšim napotkom. Najprej se znebimo predsodkov pred zelenjavo, gojeno v urbanih predelih – če ne stanujete ravno zraven velikih mestnih vpadnic ali ste od gostega prometa umaknjeni 50 metrov zračne črte, bo vaša zelenjava primerna za uživanje. Seveda bi bilo naivno si utvarjati, da bo 20 kvadratnih  metrov terase zadostilo potrebam običajne družine po sveži zelenjavi, pa še krompirja bo dovolj za ozimnico. Kljub temu lahko pridelate čisto dovolj zelišč, morebiti pa tudi mlade čebula, solate, paradižnika češnjevca in navadnega paradižnika …
Sonca in vode!
Zelenjava potrebuje za svojo rast veliko sonca, veliko vode in primerno zemljo. Sonce ji na balkonih in okenskih policah zlahka zagotovimo, če gledajo na jugovzhod, jug ali jugozahod. Zalivanje bo odslej naša obveza vsak dan, lahko pa si omislimo tudi korita z vodnimi rezervoarji. Prst pa lahko kupimo ali – bolje – pripravimo sami. Zelo primerna bo zemlja iz krtin – kmetje bodo, če jih bomo vljudno vprašali, radi privolili, da jo poberemo po travnikih. Obogatimo jo  s kompostom ali preperelim hlevskim gnojem, pazimo le, da ne bo preveč pognojena.
Paradižnik na glavi
Za saditev lahko uporabimo običajne lonce ali korita iz gline, lesa, plastike ali pločevine, lahko pa si omislimo tudi  posebne zabojčke ali uporabimo celo trpežne vreče, tudi za smeti. Vedno pa moramo poskrbeti za odvodnjavanje, kajti nobena zelenjava ne prenese zastajajoče vode.  Razmišljajte ustvarjalno, lahko naredite celo obešanke ali na primer paradižnik posadite s koreninami navzgor. Prijalo mu bo. 
Vertikalni zelenjavni vrt

 

Če vam primanjkuje horizontalnega prostora, zasnujte vertikalni vrt na steni. Mimogrede, urbanisti in arhitekti v velemestih načrtujejo stavbe, katerih pročelja bodo podlaga za rastline, tudi užitne. Futurizem se vedno bolj spreminja v stvarnost.

 

Arhitekti načrtujejo nebotičnike vrtove. Blake Kurasek
Namig za domačo rabo: če se vam mudi, kupite vrečo zemlje, jo prevrtajte spodaj za odvodnjavanje in naredite zgoraj nekaj lukenj za sadike.
Od solate do krompirja
Torej, kaj vse lahko gojimo? Različne vrste zelenih solat, posebno primerne so nove sorte, ki jih zlagoma obtrgavamo, radič in rukvica, ki jo sproti strižemo, bodo hitro zadoščali za nekaj obrokov.
Topher Delaney je oblikoval posebne grede iz vreč za smeti
Paradižniki so naslednja pogosta izbira, predvsem sorte z majhnimi plodovi, ki zelo bogato rodijo. Ker ne marajo rose na vrtu in imajo radi suhe sončne lege, so naravnost ustvarjeni za gojenje pod napušči. Nove sorte se ponašajo s plodovi različnih barv in oblik. Povprašajmo v vrtnarijah po cepljenih sadikah. Rastline se odlikujejo po trdni raščavosti, obilni rodnosti in okusnosti plodov.
Gredica na terasi
Naslednje predstavnice razhudnikovk, ki dobro uspevajo v lončkih, so paprike, jajčevci in feferoni. Jajčevci imajo zelo lepe temnozelene velike liste, posebno privlačni pa so bleščeči se temnovijoličasti plodovi. Paprike rodijo plodove v rdečih, oranžnih in rumenih tonih.   
Krompir v posodi
Ali veste, da lahko na balkonu vzgajate tudi krompir? Zanj seveda potrebujete večjo posodo. Namig: vzemite zelo visoko posodo, v katero posadite nakaljen gomolj z močnimi poganjki. Zasujte ga s ped visoko plastjo zemlje. Ko bo krompirjeva zel pognala in zrasla nad prst, nasujte naslednjo plast zemlje in postopek ponavljajte do vrha posode. Gomolji se bodo razvili po vsej višini posode.
Zbirka solat za sprotni obrok
Zlahka bomo gojili tudi nekaj šopov čebule, predvsem za sprotno porabo mlade čebule v solatah, za vok in podobno. Tudi šalotke in drobnjak se obnesejo.
Rdeča pesa
Zelo lepo uspeva fižol, ker je popenjavka, ga lahko izkoristimo za ustvarjanje špalirjev. Laški fižol se ponaša z velikimi in lepimi cvetovi ter opaznimi stroki z velikimi fižoli. Če nam ostane še kaj prostora, lahko posadimo  špinačo, novozelandsko plazečo se špinačo in blitvo. Posebno slednji dve sta primerni, saj lahko sproti tržemo liste. Blitva je nova lepotica med zelenjavo, kajti vzgojili so sorte s pisanimi stebli.
Grah
Kaj smo še pozabili? Splača se eksperimentirati z različnimi vrstami kapusnic, posebno primeren je kodrastolistni ohrovt, ki ga sproti obiramo. Lahko vzgajamo tudi rdečo peso, kolerabo, korenček in ne pozabimo na redkvice: s sprotno setvijo bomo vedno imeli na voljo sveže, ravno prav debele plodove.
Mnogi posadijo tudi bučke ali buče, celo melone ali lubenice. Opozorilo: rastline potrebujejo veliko prostora tako v zemlji kot nad njo in veliko vode.
Priročne gredice na terasi 
Nekatere pa zanima eksotika: bi posadili sladki krompir, topinambur, tolščak, bob, sladki grah …? Poskusite! Kakorkoli, tovrstno eksperimentiranje dostikrat bogato obrodi.
Zelenjavo lahko lično kombinirate z zelišči – poleg paradižnika obvezno posadite baziliko – in običajnim balkonskim cvetjem. Ne pozabite na kapucinke in ognjič.
Naslednjič pa se bomo na našem vrtu v lončkih sladkali in – presenečenje! Živo. Premikajoče se. Za tiste, ki si upajo!