Videno: Unseenproducts

Pravična trgovina, super oblikovanje, trendovski izdelki – prijazno do narave!

V pokriti tržnici enega od slovenskih mest(ec) prodajajo poleg sira, peciva in drugih jestvin tudi izdelke iz voska, volne in še česa, ki jih ustvarjajo okoliške kmetice.
Fino, malo manj fino pa je, da so izdelki iz kakovostnih sestavin tako nedomiselni, preživeti, neuporabni in, ja, grdi, da so naravnost grožnja dobremu okusu. Obstajajo surovine, obstajajo ljudje z znanjem rokodelstva, prav tako je na voljo prostor za njihovo prodajo – umanjkalo pa je dobro oblikovanje, ki material oblikuje v funkcionalen in všečen izdelek.
Zglede, kako se domače obrti da oženiti s kakovostnim oblikovanjem, smo za vas poiskali v Južni Afriki, Braziliji, Nepalu in Vietnamu. Navdušujemo se nad luštnim minimalistično organskim polstenjem iz čiste volne, fino lakiranimi posodami iz bambusa, presneto srčkanimi igračami iz blaga, usnjeno reciklirano preprogo …, kar vse se prodaja pod blagovno znamko Unseeproducts pod okriljem Fairtrada.   Vsak nakup je družbeno dejanje: jaz dobim blago, ti zaslužek. Družbeno odgovorno dejanje je, da trgovanje poteka na pravični način za vse njegove udeležence in odgovorno do narave. Pravična trgovina (Fairtrade) je trgovsko partnerstvo. Z njim  šibkejši proizvajalci iz držav v razvoju iz Afrike, Južne Amerike in Azije  na globalnem trgu dosegajo  boljše možnosti za  delo in prodajo ter  pošteno plačilo, kar pripomore k razvoju in človeka vrednemu življenju.
Trgovci kupujejo izdelke naravnost od proizvajalcev, tako da je prodajna veriga čim krajša. Plačilo mora kriti ceno dela, materiala ter socialne in okoljske stroške, prispeva pa tudi k naložbam v razvojne projekte lokalne skupnosti. Najpogostejši izdelki pravične trgovine so različna hranila, kot so čaj, kava, sladkor, kakav, čokolada, začimbe in dišave, sadje in oreščki, ter izdelki domače obrti. Izdelki v pravični trgovini so običajno pridelani in izdelani do narave prijazno.
Unseenproducts  ponuja izdelke za dom, igrače in modne dodatke, in to izdelke z dodano vrednostjo, saj nastajajo v sodelovanju lokalnih skupnosti iz držav v razvoju in  dizajnerjev. »Pravični grosist« je posrednik med izdelovalci in malimi evropskimi trgovci. Vse ponujeno blago po poštenih cenah nastaja na naravi prijazen način v urejenem delovnem okolju.
Od leta 2005 sodelujejo v projektu nizozemski oblikovalci iz Združenja nizozemskih oblikovalcev (BNO), ki pomembno prispevajo k mikavnosti ponudbe. Tako se tudi izmenjuje znanje o načrtovanju, rokodelskih veščinah,  razvoju izdelkov iz naravnih materialov in trendih med različnimi deli sveta. Za izdelke so večinoma uporabljeni obnovljivi  ali reciklirani materiali, kot so les, volna, vodna hijacinta in  usnje, sama proizvodnja pa kar najmanj obremenjuje okolje – tudi zato, ker črpa znanje iz starih rokodelskih praks.  Porabljeni  materiali dobijo dodatno vrednost z vrhunskim oblikovanjem in še ekstra dodatno vrednost s pravičnim plačilom za opravljeno delo vseh v verigi.

Dobro oblikovanje in velika kakovost izdelave ustvarjata zaželeno blago za trendovsko navdahnjene kupce, izdelke pa opazi tudi strokovna javnost. Predstavimo tri skupine izdelkov za dom – čeprav so nakit in torbice prav tako mamljivi!

Manon de Bruijn, oblikovalka iz Amsterdama, je  s preprogo Feliz! osvojila prvo mesto za nizozemsko nagrado Toon van Tuijl Design v letu 2007. Usnjene preproge Os Elos izdelujejo v Braziliji. Njena oblika je zmagovalna kombinacija tako specifične strukture in otipa kot ekonomične izdelave samo iz ostankov usnja. Proces izdelave ne zahteva ne šivanja ne lepljenja, modularna sestava pa omogoča enostavno prilagajanje velikosti preproge glede na potrebe skozi čas: lahko jo povečamo ali razdelimo.

 

Izzivalne in presenetljive mehke kamne iz polstene volne je zasnovala modna oblikovalka Ronel Jordaan iz Južne Afrike. Po četrt stoletja dela v tekstilni branži se je leta 2005 začela ukvarjati s spreminjanem volne v strukture, ki se zgledujejo po oblikah v naravi: po kamnih, listih, cvetovih, lubju .. . Kmalu je k delu pritegnila skupino žensk, ki zdaj skupaj ustvarjajo »kamne« za blazine in preproge, pajčevinaste zavese, blazine, skodele, luči … Ronel je registrirala svojo blagovno znamko Ronel Jordaan™
– in izdelki so zaželeni po vseh trendseterskih prestolnicah.

 

Blagovna znamka Ekobo združuje brezčasne minimalistične oblike in kakovostno obdelavo obnovljivih materialov, predvsem bambusa. Znamka s sedežem v Franciji tesno sodeluje z več skupnostmi v Vietnamu. Oblikovalci pripravijo smernice za dodatke za dom, ki so ročno izdelani iz bambusa. Ekobo ustvarja delovna mesta na podeželju in ljudem ni treba več na lov za slabo plačana delovna mesta v prenapolnjenih mestih.

 

 

Vrnimo se k nesrečnim izdelkom iz začetka naše zgodbe! Naj kmetice z dopolnilno dejavnostjo napotimo k Nizozemcem ali bi morebiti slovenski oblikovalci s podporo naših tozadevnih ministrstev, agencij in podobnih služb skupaj z njimi ustvarili boljše, bolj uporabne, lepše izdelke? Sicer vodstvu tržnice predlagamo sodelovanje z Unseenproductsom …

 

Foto: proizvajalci in Unseenproducts